Izvor: B92, 02.Apr.2009, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otvoren vrtić u Sirogojnu

Čajetina -- Otvaranjem vrtića u dva sela, opština Čajetina prva je u Srbiji započela projekat koji ima za cilj oživljavanje ruralnih područja.

U Sirogojnu je danas otvoren vrtić, čime je to selo postalo drugo selo u čajetinskoj opštini u kojem će deca moći da dobiju kvalitetnu i stručnu brigu. Dok se u Srbiji uglavnom deklarativno govori o ravnomernom regionalnom razvoju, u opštini Čajetina takav plan se uveliko realizuje. Naime, na osnovu ankete među žiteljima >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zlatiborskih sela, javila se ideja za otvaranje vrtića.

Sirogojno je od danas drugo selo čajetinske opštine u kojem će mališani moći da dobiju kvalitetnu i stručnu brigu u vrtiću.

Direktorka predškolske ustanove „Radost" Jelena Mitrašinović-Brašanac kaže da se na ovaj način pokušavaju očuvati sela, ali se i olakšava roditeljima koji se, zbog ekonomske krize u gradu, ponovo vraćaju u selo.

Roditelji tridesetoro mališana vrtića u Sirogojnu smatraju da se na ovaj način mogu oživeti sela u Srbiji.

Gordana Bojović, jedna od majki kojima će otvaranje vrtića pomoći, kaže da su predškolske ustanove od velike važnosti za razvoj dece i u ruralnim sredinama.

Sirogojno je, nakon Krive Reke, drugo selo u opštini Čajetina koje je dobilo vrtić.

Milan Stamatović, predsednik opštine, kaže da neće biti i poslednje, ali je lokalnoj vlasti neophodna ne materijalna, već zakonodavna pomoć države.

Iako je prvobitno planirano da deca pohađaju vrtić besplatno, za sada se uz simboličnu nadoknadu od roditelja obezbeđuje plata za stručno osoblje.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.