Otvoren centar za epilepsiju

Izvor: Press, 25.Jun.2010, 23:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otvoren centar za epilepsiju

Na Klinici za neurologiju KC Srbije juče je otvoren Centar za epilepsiju, prvi u našoj zemlji! Cilj ovog centra je da se pomogne obolelima od epilepsije kod kojih ne deluje uobičajena terapija i za koje je operacija jedina šansa za izlečenje. Prof. dr Dragoslav Sokić sa Klinike za neurologiju kaže da je Srbija dobila Centar za epilepsiju koji može da se uporedi sa najsavremenijim epileptološkim centrima iz mnogo bogatijih evropskih država.- >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << Epilepsija je najčešća hronična bolest mozga koja pogađa 0,5 do jedan odsto stanovništva. U Srbiji ima oko 50.000 bolesnika s epilepsijom. Kod jedan odsto ovih pacijenata, znači njih 5.000, lekovi nisu efikasni. Njihovo adekvatno lečenje moguće je samo u posebnom Centru za epilepsiju, koji može da ponudi sveobuhvatan dijagnostički i terapijski postupak i pripremi bolesnika za operaciju epilepsije. Kod ovih bolesnika operacija odstranjivanjem obolelog dela mozga predstavlja najbolji metod lečenja - ističe prof. dr Sokić.
On napominje da su kod nas ovi pacijenti do sada bili marginalizovani.
- Da bi se precizno utvrdilo koji deo mozga može bezbedno da se operiše kako bi epilepsija prestala, neophodno je da se pre operacije tačno utvrdi lokacija zone mozga koja izaziva epilepsiju. Osnovni postupak je snimanje epileptičkih napada video-EEG telemetrijom neprekidno tokom pet dana u našem centru - objašnjava dr Sokić.   

Nastavak na Press...






Povezane vesti

Bolnica kakvu imaju najrazvijenije zemlje

Izvor: Blic, 26.Jun.2010, 01:05

Urgentni centar Kliničkog centra Vojvodine otvoren je juče kao prva medicinska ustanova u Srbiji u potpuno kompjuterizovanoj zgradi i sa tehnologijom kakvu nema nijedna bolnica u zemlji. Uz to, ima i najsavremeniju i najkvalitetniju opremu, a može da primi 600 pacijenata. Sve urgentne službe su u...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.