Otvoren Zeleni kamp u Obrenovcu

Izvor: RTS, 05.Jun.2015, 13:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otvoren "Zeleni kamp" u Obrenovcu

Volonterizam je značajan doprinos našem društvu, a njegov značaj bio je vidljiv pre svega tokom prošlogodišnjih poplava, rečeno je u Obrenovcu prilikom svečanog otvaranja "Zelenog kampa".
Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić rekao je da biti volonter ne znači samo obući majicu i staviti kačket, već je u pitanju velika odgovornost, prenosi Tanjug.

Udovičić je rekao >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da su volonteri prošle godine učestvovali u ujedinjavanju Srbije, kada su pokazali da volonterizam znači mnogo, jer daje svima zadatak da podstaknemo građane Srbije da svako u meri kojoj može, doprinese da živimo u čistijoj kvalitetnijoj sredini.
"Smatram da je bitno biti volonter u Srbiji i opštini Obrenovcu, jer je ona prošle godine bila inicijalna kapisla gde smo pokazali da možemo mnogo više", poručio je Udovičić.
Zahvalio je volonterima na radu i naglasio da slika koju šalju pokazuje da "vredimo mnogo više nego što drugi očekuju".
Ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković podsetila je da je današnji Međunarodni dan zaštite životne sredine uspostavljen 1972. godine, na prvoj konferenciji UN o zaštiti životne sredine u Stokholmu, i da je ponosna što je inicijator toga bila delegacija tadašnje SFRJ.
Prema njenim rečima Ministarstvo u politici zaštite oslanja se na tri stuba. "Prvi je usvajanje pravnih tekovina i zakonodavstva EU u ovoj oblasti, drugi harmonizacija domaćeg zakonodavstva i implementacija istog u Srbiji, i treća edukacija, jačanje javne svesti i saradnja sa nevladinim sektorom. Ubeđeni i uvereni smo da kroz uspostavljanje ovog mehanizma možemo zajednički da utičemo da svaki građanin postane aktivan i promoter zaštite životne sredine", rekla je ministarka.
Takođe je prenela da je Ministarstvo ove godine objavilo konkurs za sufinansiranje projekata iz oblasti zaštite životne sredine na koji mogu da se prijave udruženja i organizacije.
Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport rekao je da je postala tradicija da EU zajedno sa Ministarstvom omladine i sporta nagrađuje volontereske akcije i pojedince. "Ove godine, nakon prošlogodišnjih poplava, odlučili smo da volontere nagradimo ovom akcijom u Obrenovcu", rekao je Davenport čestitajući na ogromnom interesovanju jer se za Zeleni kamp prijavilo 400 volontera, a izabrano je 100.
Gradonačelnik Beograda Siniša Mali istakao je da volonteri daju primer mladima i ukazuju na značaj volonterizma, te doprinose društvu svojim radom da naše okruženje bude mnogo lepše.
Delegacija EU U Srbiji, Ministarstvo omladine i sporta, opština Obrenovac i EU info centar, u saradnji sa Kancelarijom za mlade Obrenovac, Fondacijom za mlade Obrenovac i organizacijom Mladi istraživači Srbije - Volonterski servis Srbije, obeležili su Svetski dan zaštite životne sredine organizovanjem "Zelenog kampa" u Obrenovcu, kako bi opština koja je najviše bila pogođena poplavama dobila nove zelene površine.
Delegacija EU, u saradnji sa partnerima, organizovala je "Zeleni kamp" kao nagradu za volontere iz svih krajeva Srbije, koji su prošle godine učestvovali u kampovima za pružanje podrške poplavljenim područjima i najugroženijem stanovništvu, koje je organizovalo Ministarstvo omladine i sporta kroz program "Mladi su zakon".
"Zeleni kamp", koji traje još do sutra, okuplja stotinu volontera koji će uložiti više od 800 sati dobrovoljnog rada na ozelenjavanju dečijih vrtića "Ciciban", "Veseljko" i "Zeka", kao i 12 privatnih kuća čiju je izgradnju finansirala EU nakon prošlogodišnjih poplava.
Trideset volontera angažovano je na akciji čišćenja odvodnog kanala u naselju "Braće Jugović", koji je nakon prošlogodišnjih poplava zakrčen čvrstim otpadom i gotovo nefunkcionalan.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Otvoren Zeleni kamp u Obrenovcu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Jun.2015, 11:05

Volonterizam je značajan doprinos našem društvu, a njegov značaj bio je vidljiv pre svega tokom prošlogodišnjih poplava, rečeno je juče u Obrenovcu prilikom svečanog otvaranja "Zelenog kampa"...Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić rekao je da biti volonter ne znači samo obući tu majicu...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.