Izvor: RTS, 24.Jun.2022, 17:03

Otvoren Prirodnjački centar u Ovčar banji – šta posetioci mogu da nauče

Izgradnja i opremanje Prirodnjačkog centra samo je jedan od projekata koji je resorno ministarstvo, u saradnji sa gradom Čačkom, realizovalo u okviru nacionalne incijative za ekološku i turističku revitalizaciju Ovčarsko-kablarske klisure. U prisustvu premijerke Ane Brnabić otvoren je Prirodnjački centar.
Revitalizacija Ovčarsko-kablarske klisure je projekat od nacionalne važnosti u koji su poslednjih godinu i po Vlada Srbije, resorna ministarstva >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i grad Čačak uložili oko dvesta miliona dinara.

Uređeno je pristanište na jezeru Međuvršje, izgrađen pristupni put do vrha Kablara, rekonstrisana železnička stanica u Ovčar banji i uređen centar naselja.
"Za 2022. smo budžetirali oko petsto miliona dinara, tako da nastavljamo da implementiramo ovu viziju. Imamo sve ambicioznije i ambicioznije projekte. Ono što je najvažnije trenutno na dnevnom redu je izgradnja rehabilitacionog centra u Ovčar banji kao dela Opšte bolnice Čačak", rekla je Brnabićeva. 
Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović otvorila je, zajedno sa predsednicom Vlade Anom Brnabić, ministrom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislavom Momirovićem i gradonačelnikom Čačka Milunom Todorovićem, Prirodnjački centar u Ovčar banji.
Ministarka je istakla da je izgradnja i opremanje Prirodnjačkog centra samo jedan od projekata koji je resorno ministarstvo u saradnji sa gradom Čačkom realizovalo u okviru nacionalne incijative za ekološku i turističku revitalizaciju Ovčarsko-kablarske klisure.
"Ponosni smo na ovaj projekat, jer biser prirode kakav je PIO ‘Ovčarsko-kablarska klisura’ zaslužuje svoj muzej u kojem će biti izloženi eksponati karakteristični za ovo zaštićeno područje. U izgradnju i opremanje Prirodnjačkog centra, u kojem se nalazi deo za naučnoistraživačke delatnosti i muzej sa postavkama biljnog i životinjskog sveta, uložili smo skoro trideset miliona dinara zajedno sa lokalnom samoupravom", kaže Vujovićeva.
Zgrada nekadašnje osnovne škole je preuređena i adaptirana u muzej prirode, i taj objekat će se, kako je naglasila, u budućnosti koristiti za edukativne svrhe i za razvoj obrazovnog turizma.
"U Prirodnjačkom centru posetioci, a naročito oni najmlađi, moći će da uče o prirodi i značaju životne sredine, što je važno za podizanje svesti o ovoj temi i dorinos našem cilju da na nivou čitave Srbije razvijemo sistemsko obrazovanje za ovu oblast", rekla je Vujovićeva.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.