Izvor: Blic, 30.Maj.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otvoren Festival Dani Sarajeva

Izložbom fotografija „Sarajevo očima Sarajlija i Beograđana" večeras je u Centru za kulturnu dekontaminaciju (CZKD) otvoren festival Dani Sarajeva. Festival, po drugi put u Beogradu, organizuje Inicijativa mladih za ljudska prava.



Andrej Nosov, predsednik Inicijative mladih za ljudska prava rekao je, otvarajući festival, da se ovogodišnji Dani Sarajeva održavaju u još jednom specifičnom trenutku za Srbiju.

"Proevropske demokratske elite ubeđuju >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << nas da su oni koji su granatirali Sarajevo naprasno promenili stranu i da treba da se pomirimo sa činjenicom da je to bilo teško vreme i teška situacija. Šesnaest godina nakon početka opsade zvanični Beograd na tu temu ima vrlo malo ili gotovo ništa da kaže. U tom ćutanju je potvrda značaja ovih Dana Sarajeva i svega što radimo na novoj regionalnoj komunikaciji", naglasio je Nosov istakavši da će mladi iz regiona tokom tri dana u Beogradu graditi drugačije mostove zasnovane na istini, pravdi i odgovornosti.

"Siguran sam da političke elite iz ove odgovorne komunikacije imaju mnogo toga da nauče", zaključio je Andrej Nosov.

Na izložbi „Sarajevo očima Sarajlija i Beograđana" prikazane su fotografije Andreja Đerkovića, Branimira Prijaka, Davora Konjikušića, Adnana Šahbaza i Almina Zrna. Andrej Đerković, umetnik iz Sarajeva, najavio je izložbu istakavši da je izlagao svoje radove i na prošlogodišnjem festivalu.

„Ja sam bio ovde prošle godine i ponovo sam se vratio. Upravo u vraćanju vidim smisao ovog festivala", rekao je Đerković.

Posetioci su mogli da pogledaju i video radove članica Fondacije Cure iz Sarajeva: „Under the burga/ Over the burga", autorke Leile Čmajčanin; „Snajperista", autorke Adele Jušić i „Predsjednica", autorke Lane Čmajčanin.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.