Izvor: RTS, 12.Sep.2022, 13:01

Otvoren Evroprajd u Beogradu

Evroprajd 2022 u Beogradu zvanično je otvoren podizanjem zastave te manifestacije ispred Palate "Srbija". Koordinator Evroprajda Goran Miletić poručio je da su mnogi verovali da se ta manifestacija neće desiti, ali je istakao da će svi programi biti održani, uključujući i šetnju.
Goran Miletić je rekao da su LGBT prava koja će biti garantovana zakonima potrebna Srbiji, u čemu će, kako kaže, pomoći održavanje Evroprajda. Istakao da je Evroprajd >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << poruka tolerancije i da je vreme za jednakost i solidarnost.

"Evroprajdom Beograd će pokazati da je grad otvoren za sve, jednak za sve, da je grad promena i da prava svih moraju da budu zagarantovana", rekao je Miletić i naglasio da je ovo prilika da se pošalje poruka tolerancije, solidarnosti, jednakosti.
Naveo je da od Skupštine očekuje usvajanje zakona o istopolnim zajednicama.
Miletić je rekao da je ovo prvi put da je zastava podignuta ispred jedne institucije i da tim činom žele da pokažu da one moraju da urade deo svog posla, jer nema razloga da se zakonska pitanja koja se tiču prva LGBT+ zajednice ne budu sprovedena odmah.
Kako su najavili organizatori, tokom Nedelje ponosa koja će trajati do 18. septembra biće organizovano više od 130 različitih događaja, a završnica manifestacije trebalo bi da bude šetnja u subotu u 17 časova, za čije se održavanje očekuje odluka države, iako je Miletić rekao da su pregovori još u toku.

Miletić je pozvao sve građane da se pridruže šetnji 17. septembra.
Predsednica Asocijacije Evroprajda, Kristin Gering čestitala je organizatorima na otvaranju Evroprajda, rekavši da je to "najvažniji prajd u istoriji dugoj 30 godina".

Predstavnik Beograd prajda Marko Mihailović je rekao da je godinama maštao o ovom danu misleći da će to biti "dan trijumfa zdravog razuma, pravde, vrednosti, demokratije, poštovanja pravnog poretka", dan kada će svi iz LGBT+ zajednice biti presrećni, ali se, kaže, danas oseća posramljeno.
"Nadam se da će, ipak, na kraju pozitivna poruka otići u svet da su pravda, zdrav razum i ljudsko dostojanstvo pobedili i da MUP neće zabraniti šetnju, da će ovo biti novi početak za poštovanje ljudskih života u Srbiji", rekao je Mihailović.

Kuma Evroprajda Ivana Rašić Sajsi Em-Si poručila je da je ta tema polarizovala društvo i da smo svi svesni koliko je važno da se Prajd održi, jer to nije samo šetnja, već edukacija.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Podizanjem zastave duginih boja u Beogradu otvoren Evroprajd

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 12.Sep.2022

Podizanjem zastave duginih boja ispred Palate Srbije u Beogradu otvoren je ovogodišnji Evroprajd (EuroPride), najznačajniji evropski događaj za LGBTI+ zajednicu kojem će glavni grad Srbije biti domaćin od 12. do 18. septembra. "Mnogi su verovali da nećemo stići do ovde, da se Evroprajd neće...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Zvanično otvoren Evroprajd u Beogradu

Izvor: VOA, 12.Sep.2022

BEOGRAD -Simboličnim podizanjem zastave na platou ispred Palate Srbija danas je u Beogradu i zvanično otvoren Evroprajd 2022 koji će trajati cele ove nedelje kroz niz manifestacija i događaja, uključujući i šetnju zakazanu za 17. septembar. Događaju su prisustvovali brojni novinari, ambasadori,...

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.