Izvor: RTS, 24.Feb.2021, 12:30

Otvoren Centar za prikupljanje i obradu podataka sa auto-puta

Centar za prikupljanje i obradu podataka o saobraćaju na auto-putevima u Srbiji otvoren je na naplatnoj stanici "Beograd" u Vrčinu, u prisustvu premijerke Ane Brnabić.
Centar obrađuje sve podatke sa nadzornih kamera na auto-putu, sa naplatnih stanica i iz njega se upravlja svom signalizacijom na auto-putevima u Srbiji.

Na primer, centar će omogućiti da se proverava brzina vozila i dobiju podaci o njihovim registarskim tablicama i prosečnoj >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << brzini kojom su se kretali na auto-putu.
Premijerka Ana Brnabić izjavila je da će Centar povećati bezbednost učesnika u saobraćaju i doprineti zaštiti životne sredine. 
Tom prilikom je na naplatnoj stanici Beograd pušten u rad i punjač za električne automobile, a Brnabićeva je istakla da je i to doprinos smanjenju aerozagrađenja u zemlji. 
Dva električna automobila mogu istovremeno da se pune. To mesto je vidno obleženo zelenim znakom na kome su automobil i utičnica.
"Nastavićemo da razvijamo ovaj 'mozak' Puteva Srbije. Očekujem da će to rezultirati većim prlivima u budžet preko kazni za vangabaritni transport. Imamo veliki broj kamiona koji su van gabarita koji prekomerno uništavaju naše puteve", rekla je Brnabićeva.
Istakla je da su to uglavnom kamioni iz inostranstva koji su u tranzitu i da ćemo kažnjavanjem tih kamiona pokazati da se ovde poštuju zakoni i da ne mogu ni ovde to da rade kao što to ne mogu u svojim zemljama niti u zemljama EU.
Premijerka Brnabić je čestitala "Putevima Srbije" na modernizaciji i digitalizaciji praćenja saobraćaja.  
Najavila je i da će biti izmenjen zakon kako bi počelo da se naplaćuje punjenje vozila na struju na elektropunjačima i navela je da su "Putevi Srbije" pokrenuli incijativu da se za 13 odsto smanji putarina za električna i hibridna vozila.
Otvaranju su prisustvovali i ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović i v. d. direktora "Puteva Srbije" Zoran Drobnjak.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Brnabić na naplatnoj stanici Beograd: "Očekujem veći priliv u budžet preko kazni" VIDEO

Izvor: B92, 24.Feb.2021

Predsednica Vlade Ana Brnabić obišla je Centar za prikupljanje i obradu podataka i punjač za električne automobile na naplatnoj stanici Beograd...Obilasku su prisustvovali i ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović i vršilac dužnosti direktora Puteva Srbije Zoran Drobnjak. Prenos ste...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.