Otvaranje granice na tromeđi Srbije, Mađarske i Rumunije

Izvor: RTS, 26.Maj.2018, 12:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otvaranje granice na tromeđi Srbije, Mađarske i Rumunije

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović prisustvovao je tradicionalnom otvaranju granice na tromeđi Srbije, Mađarske i Rumunije, koje organizuje Regionalna saradnja Evroregije Dunav-Kriš-Moriš-Tisa.
Igor Mirović je rekao da je saradnja u okviru Evroregije DKMT uspešna, te da u prilog tome ide i kontinuirano dvodecenijsko trajanje tog Evroregiona, što, kako je istakao, pokazuje smisao njenog osnivanja >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i postojanja.

"Ovu saradnju obeležava zajedništvo, zajednički infrastrukturni projekti, ravnopravnost i uzajmna solidarnost i verujem da će se na tim temeljima naša saradnja razvijati i u budućnosti", rekao je Mirović.
Dodao je da se nada da će te vrednosti podsticati buduće generacije da žive bez granica i ograda, ali sa zajedničkim politikama, što će, kako je istakao, omogućiti kvaliteniji i sadržajniji život za sve građane Evroregiona DKMT, prenela je pres služba Pokrajinske vlade.
"Cilj ovog Evroregiona u budućnosti biće smanjivanje razlika u ekonomskom razvoju i kvalitetu života, a sa druge strane, očuvanje specifičnosti koje su naše bogatstvo", naveo je  Mirović.
Mirović je rekao da je najvažnija tema u dosadašnjem predsedavanju Vojvodine ovom Evroregijom, osim konkretnih projekata, bila saradnja u oblasti kulture ali i infrastrukturni projekti.
Pokrajinski premijer naglasio je i da je saradnja Vojvodine i Temišvara veoma dobra i najavio da će Novi Sad i Temišvar uspostaviti još konkretniju saradnju po pitanju 2021. godine kada će i Novi Sad i Temišvar biti evropska prestonica kulture.
"Mi imamo veoma dobru saradnju sa Temišvarom i mislim da će i gradovi Novi Sad i grad Temišvar kako se blizi 2021. uspostaviti još konkretniju saradnju. Prvi rezultat te saradnje biće gostovanje pozorišta i filharmonije iz Novog Sada u septembru u Aradu", rekao je pokrajinski premijer.
Nakon svečanosti na tromeđi, u Novom Kneževcu održano je zasedanje Skupštine regionalne saradnje Evroregije DKMT.
Tom prilikom uručene su nagrade "Istaknuti u DKMT-u", kojima se, od 2012. godine, nagrađuju najbolji projekti ove evroregije, a predsedavajući Regionalne saradnje Dunav–Kriš–Moriš–Tisa, Igor Mirović, uručio je "kocku", simbol DKMT-a, Kalinu Dobri, čime je Županiji Timiš predato predsedavanje u narednih godinu dana.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.