Otvaraju se studiji za obuku: Stručnjaci za vizuelne efekte sve traženiji

Izvor: NovaEnergija.net, 30.Okt.2018, 12:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otvaraju se studiji za obuku: Stručnjaci za vizuelne efekte sve traženiji

Izvoz IT sektora prošle godine dostigao je 900 mil EUR, od čega 70% čini računarsko programiranje. Jedna od oblasti koja nalazi sve više prostora na stranim tržištima je VFX – kreiranje posebnih vizuelnih efekata za filmsku industriju i reklame. Malo je stručnjaka za izradu takvih efekata, pa se otvaraju i specijalizovani studiji za njihovu obuku.
Specijalne efekte tzv. VFX u Srbiji rade već 11 godina, a iza sebe imaju više od 200 uspešno završenih projekata, uglavnom za filmsku >> Pročitaj celu vest na sajtu NovaEnergija.net << industriju. Domaći umetnici animacije radili su za Holivud i Bolivud, ali i za domaće filmove.
Menadžer produkcije Kasandra Bakić napominje da se radi po vrlo jasnim zahtevima.
– Imamo kreativni input od supervizora i režisera. Naravno da uvek ima malih odstupanja i sa nekim klijentima smo imali prilike do sada da se i sami kreativno izrazimo – dodaje Bakićeva.
Posla kažu, ima, ali ne i dovoljno stručnih animatora, pa su pre pet godina osnovali sopstveni centar za obuku, kroz koji je prošlo 90% njihovih zaposlenih. Nikola je završio obuku za modeling, ali se opredelio za rad na završnoj etapi sklapanja delova animacije, tzv. kompoziting.
– Oko godinu dana ljudi idu na praksu da bi mogli da nauče, jer nije tu samo stvar u tome da se nauči kako da se radi u programu, nego kako da se rešavaju određeni problemi – od kolor korekcije, do grin skrina – kaže diplomirani dramaturg Nikola Jelačić.
Za animaciju i specijalne efekte imaju 17 kurseva (tri za tinejdžere) koji traju, od mesec dana do tri i po meseca. Za osnovne, neophodno je poznavanje rada na računaru i engleskog jezika, ali za neke kurseve treba znati program 3D maja, slikanje ili fotošop.
Iva Mioković iz centra za obuku Krater studio navodi da se obuka obavlja za razne pozicije.
– To su pozicije – modelar, animator, riger, i sve koje su potrebne u VFX industriji koja je jako mlada, a u deficitu smo sa artistima – kaže ona.
Prihodi od specijalnih filmskih efekata u Srbiji nisu objavljeni, ali je poznato da je za neke od novijih filmova sa animacijama, vrednih na desetine miliona evra i do polovine budžeta izdvojeno upravo za specijalne efekte.
Izvor: RTS
Foto: PIxabay

Nastavak na NovaEnergija.net...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NovaEnergija.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NovaEnergija.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.