Izvor: B92, 02.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otvara se Svratište za decu ulice

Beograd -- U Beogradu će sutra biti otvoreno "Svratište za decu ulice" za svu napuštenu i zanemarenu decu.

U "Svratište za decu ulice" napuštena i zanemarena deca moći će da dođu u bilo koje doba dana. Biće im omogućeno da jedu, operu stvari, okupaju se i prenoće. Kapacitet će, ukoliko se ukaže potreba, biti proširen.

Angažovani su socijani radnici i psiholozi, a sprovodiće se i razne obrazovne i zabavne radionice. U Beogradu ne postoji slično "svratište" >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << gde deca mogu dobrovoljno da dođu i prenoće, već samo prihvatilište u koje se deca dovode po nalogu Centra za socijalni rad, u pratnji policije i gde su dužni da ostanu.

Svratište u Drinčićevoj ulici broj 24 na Dorćolu otvara se u okviru projekra "Deca ulice-program smanjenja štete".

U Srbiji ne postoji tačna evidencija o tome koliki je broj "dece ulice", a u nedavno predstavljenom projektu o ranjivim grupama, žrtvama trgovine ljudima, ukazano je da je tokom 2006. godine u Beogradu identifikovano oko 200 dece bez dokumenata i pratnje.

Centar za integraciju mladih, u saradnji sa Gradskim sekretarijatom sproveo je projekat otvaranja novog svratišta u kome za sada postoje tri kreveta i dnevni boravak od 95 kvadratnih metara.

"Deca će u Svratište dolaziti i odlaziti kad god ona to požele. Njih neće pod prinudom dovoditi poicija i to je velika prednost i inovacija u našem radu. Sarađivaćemo sa gradskim Centrom za socijalnu zaštitu i u dogovoru sa njima donositi po decu najbolje odluke", kazala je Milica Đorđević iz Centra.

Jedan od finansijera novog svratišta je Fond za socijalne inovacije u okviru Ministarstva rada i socijalne politike.

Opremanje i organizaciju beogradskog "Svratišta za decu ulice", pored Fonda za socijalne inovacije pomogli su Evropska agencija za rekonstrukciju, program Ujedinjenih nacija za razvoj, "Sejv d čildren", Rekonstrukcija - ženski fond, UNESKO i Grad Beograd.

Besplatni obroci za socijalno ugrožene

Sekretarijat za socijalnu i dečiju zaštitu raspisaće javnu nabavku za program realizacije besplatnih obroka za socijalno ugrožene na teritoriji Beograda, najavila je zamenica gradonačelnika Radmila Hrustanović.

Ona je na konferenciji za novinare rekla da ovaj program obuhvata dnevnu pripremu i distribuciju 5.665 obroka za socijalno ugrožene građane u periodu od 16. avgusta do 31. decembra.

Prema njenim rečima, Gradski zavod za javno zdravlje utvrdio je dvonedeljni jelovnik, koji obuhvata osam različitih kuvanih jela, kojim se zadovoljava oko 50 odsto dnevnih energetskih potreba odrasle osobe.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.