Otrovana riblja mlađ

Izvor: Glas javnosti, 18.Jul.2009, 13:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otrovana riblja mlađ

BAČKA PALANKA - U Palanačkom kanalu u Bačkoj Palanci pre nekoliko dana ponovo je došlo do pomora ribe.

Naime, noćni čuvari bačkopalanačkog „Radnika“ primetili su da je Palanački kanal, koji prolazi i kroz njihovo dvorište, pocrveneo, a da se na površini vode nalazi hiljade uginulih šarana, meleza i manića, te da se širi nepodnošljiv smrad.

- Odmah sam došao na mesto incidenta i uverio sam se da je uginula riba u kanalu koji polazi od „Majevice“ i fabrike >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << limarskih proizvoda „Jedinstvo-Sebastijan „, prolazi kroz naš fabrički krug, pa pored „Nopala“, poslednjih kuća u Novoj Palanci, sve do crpne stanice kod nasipa, kod Tikvare i Dunava - kaže Vladimira Čikoša iz „ Radnika „.

On je podsetio da su ovakvi ekološki incidenti dešavali i ranije.

- Pretpostavljamo da su pomor ribe izazvali olovo, cink i drugi metali koji najverovatnije potiču iz pogona za galvanizaciju „Sebastijana“. Pozvali smo inspekciju, ali ona se još nije odazvala na naš poziv - kaže Čikoša.

Međutim, u „Sebastijanu“ tvrde da oni nisu krivi za trovanje vode u kanalu i sumnjaju da je možda krivac komšijska „Majevica“. O ovom incidentu, kažu, obavestiće i svoga gazdu, koji je inače u Zagrebu. Ali, kako saznajemo, „Majevica“ uopšte ne radi.

Opštinski inspektori obišli su kanal i čekaju kolege iz Novog Sada kako bi napravili izveštaj o ovom akcedentu.

- Utvrdićemo ko je odgovoran i ko je izazvao trovanje kanala i pomor riblje mlađi u Palanačkom kanalu, koji služi za odvod atmosferskih voda iz ovog dela Bačke Palanke u kojem se napokon opet počela pojavljivati riblja mlađ, a divlje patke svijati svoja gnezda - kažu inspektori.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.