Izvor: Blic, 30.Dec.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otrov na ulicama

Otrov na ulicama

Pančevci su ponovo bežali sa ulica, zatvarali se u stanove i disali kroz maramice, a sirene su pola sata pre ponoći oglasile hemijsku opasnost, jer je zagađenje vazduha opet poprimilo dramatične razmere.

Na mernom mestu 'Vatrogasni dom' koncentracija benzena je u 23 sata dostigla 117,5 mikrograma po kubnom metru vazduha (dozvoljeno 10 dnevno na godišnjem nivou), praškaste materije 970 mikrograma (dva puta više od dozvoljenog), a i redukovanog >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << sumpora bilo je dramatičnih 80,7 mikrograma po metru kubnom (dnevni prosek za Pančevo 31,1).

- Naložio sam da se uključe sirene za hemijsku opasnost kako bih upozorio sugrađane da se otrov širi ulicama grada - rekao je za 'Blic' Srđan Miković, gradonačelnik Pančeva.

Iste večeri u Pančevo je došao pomoćnik ministra za ekologiju i direktor Republičke uprave za zaštitu životne sredine Miroslav Nikčević. Umesto da zajedno rade na utvrđivanju uzroka i rešavanju problema Pančevaca, dvojica funkcionera, jedan iz DS (Miković), a drugi iz DSS (Nikčević), posvađali su se oko toga da li je trebalo uključivati sirene ili ne.

Pančevcima, međutim, nije do stranačkih prepucavanja, već do toga da se utvrdi uzrok preksinoćnjeg ponovnog trovanja. Republička ekološka inspekcija utvrdila je da nije bilo poremećaja u radu fabrika, te da je zagađenje posledica vrlo nepovoljnih meteoroloških uslova.

Prema sporazumu Vlade, pančevačkih fabrika i opštinskih vlasti, postignutom u novembru posle bune koja je tada izbila zbog još jednog u nizu aerozagađenja, 'Petrohemija' i obe rafinerije moraju da prestanu sa emitovanjem štetnih materija u danima kad se predviđa loša meteorološka situacija, kao što je to bilo u četvrtak uveče. Prema saznanjima 'Blica', upozorenja iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda su stizala, a da li su fabrike na vreme ugasile pogone koji zagađuju vazduh, ostalo je nejasno.

Direktor NIS-ovih rafinerija Nikola Garić izjavio je da je Rafinerija nafte Pančevo istog prepodneva u 11 sati zbog nepovoljnih meteoroloških uslova prekinula sve aktivnosti koje bi mogle doprineti porastu prisustva benzena u vazduhu.

S. P. - M. G. Više benzena u Beogradu

U najcrnjoj tački Beograda, Bulevaru despota Stefana Lazarevića (bivša Ulica 29. novembra), koncentracija benzena je konstantno povišena. Iako je dozvoljena vrednost pet mikrograma po kubnom metru, u ovoj ulici benzena je u poslednjih 48 sati bilo od 36 do 88 mikrograma po metru kubnom vazduha. Snežana Matić-Besarabić iz Gradskog zavoda za zaštitu zdravlja savetuje hroničnim bolesnicima i deci da ne izlaze u šetnju dok se magla i pritisak ne podignu i vetar pročisti vazduh.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.