Izvor: Blic, 30.Jun.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otpremnina, najam ordinacije ili otkaz

Otpremnina, najam ordinacije ili otkaz

Od ukupno 3.000 zaposlenih stomatologa u zdravstvenim ustanovama, procenjeno je da je oko 1.000 višak. Ponuda Ministarstva zdravlja da ostanu na svom radnom mestu sa smanjenom platom, uzmu otpremninu ili zakupe ordinaciju u domu zdravlja, stomatolozima se ne sviđa.

- Mnogo je nejasnih stvari kada je reč o zakupu prostora u domu zdravlja. Ništa detaljnije nisu nam objasnili. Sve je to pomalo nesigurno, smernice nisu precizne. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Ne znamo ni koliko će koštati iznajmljivanje prostora i oprema. Sa druge strane, niko ne bi iznajmio prostor bez aparata, jer da imamo uslove za kupovinu nove opreme, ne bismo ni radili u domu zdravlja - objašnjava Zorica Svorcan, načelnik stomatološke službe u DZ 'Dr Milutin Ivković' na Paliluli.

U upitniku o ponudama koji je Ministarstvo zdravlja poslalo zdravstvenim ustanovama stoji da cena iznajmljivanja prostora ne sme biti niža od cene poslovnog prostora koji se izdaje u opštini.

- Svi zainteresovani lekari mogu da konkurišu, a prednost imaju oni koji rade u DZ. U obavezi su i da zaposle stomatološku sestru koja radi u toj ustanovi. Takođe, prostor se može iznajmiti prazan, ali i sa kompletnom opremom - kaže dr Slobodan Mađanović, rukovodilac marketinga stomatološke službe u DZ 'Dr Milutin Ivković' na Paliluli, dodajući da su zaposleni ipak zbunjeni i dezorijentisani.

Grupa pravnika koju je oformio novosadski Dom zdravlja trebalo bi da sastavi preliminarni plan za racionalizaciju stomatološkog odeljenja te ustanove. Za sada oko 40 ljudi prijavilo se da podigne otpremninu. U Domu zdravlja, po mišljenju Ministarstva, višak je 198 ljudi. Kako objašnjava Dragica Jankov-Vidačić, pomoćnik direktora novosadskog DZ, u zakup će biti dat deo od ukupno 37 ordinacija za odrasle.

- Trudićemo se da u prigradskim naseljima zadržimo stomatološke ordinacije, ali ne znamo koliko će to biti izvodljivo - kaže Vidačićeva.

Stomatolozi smatraju da ponuda nije najpovoljnija.

- Pre svega, činjenica je da će se kolege koje zadrže posao naći u dobro opremljenim ordinacijama, dok će u zakup biti date one manje atraktivne. Traženo je da se plaća tržišna cena, a na to treba dodati i cenu za korišćenje opreme, ulaganja u ordinacije - priča glavna sestra stomatološke službe Nada Špirić.

Ni niški stomatolozi ne žele da pričaju o tome da li će zakupiti prostor u Domu zdravlja u Nišu, jer ne znaju kakvi će biti uslovi.

- Sad nam se prijavljuju stomatolozi i stomatološke sestre koji žele da napuste radno mesto uz otpremninu. Imamo već petnaestak zainteresovanih za dobrovoljni odlazak. Otprilike toliki je i višak zaposlenih. Čula sam da bi neke kolege želele da kod nas privatno zakupe stomatološke stolice, ali niko o tome ne može da se izjasni, jer Ministarstvo zdravlja nije odredilo propozicije - kaže načelnica Stomatološkog odeljenja u Domu zdravlja u Nišu dr Jasmina Jovanović.

Sonja Todorović - Hana Dunđerov - Vesna Torović

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.