Izvor: Blic, 13.Feb.2002, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

'Otpor', ipak, ostaje na carini

'Otpor', ipak, ostaje na carini

BEOGRAD - Akcija 'Otpora” 'Vratimo dostojanstvo cariniku” koja predviđa prisustvo članova ove organizacije na graničnim prelazim i carinskim ispostavama izazvala je negodovanje jednog broja zaposlenih u ovoj službi. Sama akcija koja je dogovorena sa direktorom SUC-a Vladanom Begovićem još nije počela da se realizuje, a nesporazumi tehničke ili neke druge prirode su se već pojavili. Obe strane ističu da će vrlo brzo i to biti >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << otklonjeno.

'Otpor” se prekjuče oglasio saopštenjema da je upravnik Carinarnice Beograd Dragan Jerinić pozvao carinike, dopisom upućenim organizacionim jedinicama, 'na odbijanje prisustva” članova 'Otpora”, što, kako oni navode, 'dovodi u pitanje samu suštinu akcije - javnost rada carinske službe”.

'Otpor” ističe da se u isto vreme pojavio nepotpisani proglas 'samoproklamovanog sindikata Carine” iz kojeg proizilazi da korupciju zbog malih plata carinika treba shvatiti kao neminovnost, a ne pojavu protiv koje se treba boriti.

Dragan Jerinić, direktor Carinarnice Beograd, kaže za 'Blic” da je ovaj interni dopis, koji se odnosi na kratkoročne i dugoročne planove, carinarnice zlonamerno interpretiran. - Naravno da se ne protivimo prisustvu pripadnika 'Otpora”, ne samo njihovom nego prisustvu bilo koje druge nevladine organizacije ili građana koji su zainteresovani za problem korupcije. U dopisu je citiran zakon koji se odnosi na postupak carinjenja gde stoji da postupku prisustvuju samo carinik i zainteresovane strane, a cariniku se sugeriše da treća lica treba da budu identifikovana i legitimisana. Do sada sam četiri puta zvao članove 'Otpora” da dođu na sastanak kako bismo se dogovorili o načinu saradnje i modelu njihovog prisustva, ali se nisu odazvali - kaže Jerinić.

On ističe da je protiv toga da se služba etiketira kao korumpirana.

- Korumpirani su neki ljudi, a ne cela carina - kaže Jerinić.

Ivan Marović, aktivista 'Otpora”, pretpostavlja da je u pitanju samo nesporazum jer, kako on tvrdi, pozive nisu dobili.

- Nijedan poziv od Carinarnice Beograd nismo dobili. Verovatno je samo u pitanju nesporazum. Međutim, sada smo stupili su kontakt sa Jernićem i uspostavićemo saradnju. Naravno da 'Otpor” neće prisustvovati samom postupku carinjena. Akcija, koja obuhvata i MUP i RUJP, zamišljena je da se obezbedi transparentnost - javnost rada ovih institucija za koje se veruje da postoji visok stepen korupcije - kaže Marović. Što se tiče nepotpisanog dopisa sindikata, Marović ističe da je tu 'stvar jasna” i da su se oglasili oni koji su 'zaista korumpirani”.

- Sigurno je da u carini ima ljudi kojima ne odgovara da njihov rad bude kontrolisan, ali ako želimo da uvedemo red u službu moramo dozvoliti građanima da imaju uvid u to kako izgleda naš posao. Aktivisti 'Otpora” obratili su mi se s obzirom na to da je prema ranijim analizama upravo profesija carinika jedna od najpodložnijih korupciji, kako bi pomogli da svedemo na podnošljivu meru ovu štetnu društvenu pojavu - ističe direktor SUC-a Vladan Begović.

- Predstavnici 'Otpora” imaće priliku da prisustvuju carinjenju bilo koje vrste robe, na bilo kojoj od ispostava Savezne uprave carina i sigurno je da će to ugroziti mnoge pojedinačne interese. Mislim i da su napadi u javnosti na ovu akciju upravo time i motivisani - dodaje Begović, izražavajući uverenje da će se aktivisti 'Otpora” tokom trajanja akcije uveriti da nisu samo carinici zaslužni za loš rad na granici, već da deo odgovornosti leži i na drugim pograničnim službama. T.A. - P.R. Razgovarao sam sa Kertesom

Mihalj Kertes, nekadašnji direktor Savezne uprave carina, bio je nedavno u ovoj ustanovi, ali razlog njegovog dolaska, kako Vladan Begović ističe, ni najmanje nije nepoznanica a kamoli neka tajna. - Kertes je dolazio u zdanje jugoslovenske carine u Novom Beogradu, a razlog za to je što se on pojavljuje kao jedna od stranaka u sporu u vezi sa sumnjivim poslovima oko uvoza izvesne tehničke robe - kaže direktor carine, potvrđujući da je susreta nekadašnjeg i aktuelnog direktora bilo.

- Mihalj Kertes se pojavio u mojoj kancelariji, ali transkript našeg razgovora koji je u jednom od beogradskih nedeljnika objavljen, nije istinit. Ako je neko taj razgovor i prisluškivao, onda je loše čuo - tvrdi direktor SUC-a, napominjući da se radilo o čisto kurtoaznom razgovoru između Kertesa i njega, koji nije trajao ni pet minuta.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.