Izvor: Politika, 26.Mar.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otpisana kamata na komunalne račune

Beograđani koji su izmirili račune do 31. decembra prošle godine ne plaćaju ni kamate ni sudske troškove

Beograđanima koji su do 31. decembra prošle godine izmirili glavnicu duga prema „Infostanu” ili to učine do 30. aprila biće otpisane sve kamate i sudski troškovi, odlučilo je juče Gradsko veće.

Dužnicima je ostavljena i mogućnost da zaostala decenijska dugovanja plate u najviše šest rata uz procentualno snižavanje kamatne stope i ostalih >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << troškova. Pod kojim uslovima će moći to da urade, dužnici će biti obavešteni predlogom sporazuma koji će im biti dostavljen na kućne adrese.

Onima koji su već potpisali sporazume o izmirenju dugovanja iznosi kamata i sudskih troškova biće nadoknađeni.

Gradsko veće je takođe odlučilo da gradsko javno pravobranilaštvo i građanski branilac obrazuju komisiju koja će dodatno preispitati pritužbe sugrađana koji duguju za komunalije. Komisija će detaljno razmotriti primedbe i zajedno sa nadležnima iz „Infostana” odlučivati da li je neko dužan i koliko. Prigovorineće imati negativne posledice po dužnika i on neće izgubiti pravo dakasnije sklopi ugovor sa „Infostanom” da izmiri dugovanja na rate.

Ubuduće, na uplatnicama za komunalije biće napisana i visina duga i kamata. Na taj način će Beograđani znati da li i koliko duguju „Infostanu”.

Na uplatnicama koje su Beograđani dobili minulih dana neplaćeni računi i kamate do utuženja navedeni su kao „dug”, dok je zatezna kamata nastala posle sudske odluke posebno naznačena.Od 200.000 poslatih obaveštenja za komunalne obaveze oko 45.000 sugrađana ima dug između 3.000 i 5.000 dinara, dok oko 30.000 Beograđana „Infostanu” duguje više od 100.000 dinara.

Zoran Kostić, član Gradskog veća, koji je u prethodna dva mandata bio predsednik Opštine Mladenovac, kaže da akcija „Infostana” i grada neće imati rezultate ukoliko se u nju ne uključe i sudovi. Tek kada neredovnim platišama bude zaprećeno plenidbom imovine zbog neplaćenih računa, oni će izmiriti zaostale obaveze prema komunalnim sistemima.

Nadležni u „Infostanu” kažu da posle slanja opomena veliki broj građana, ipak, izmiri dugove kako bi izbegli kamatu na ukupni dug i sudske troškove. Zbog neplaćanja komunalija najviše problema imaju „Elektrane” i „Vodovod” čije su naknade i najveće. Kada bi potrošači redovno plaćali račune za komunalne usluge ova preduzeća ne bi imala gubitke, a novac bi mogli da iskoriste za nabavku opreme i modernizaciju.

D. Spalović

[objavljeno: 27/03/2009]

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Infostan": Uskoro presek dugovanja

Izvor: B92, 27.Mar.2009, 18:37

Beograd -- Nakon odluke Gradskog veća Beograda o otpisu kamata i sudskih troškova, u "Infostanu" kažu da građani presek dugovanja mogu očekivati za desetak dana... Ispred šaltera "Infostana" nema toliko gužve kao prethodnih dana, kada su se u nekim poslovnicama delili brojevi za čekanje u redu....

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.