Izvor: B92, 23.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otkriveno više slučajeva nasilja

Kragujevac, Beograd -- Kragujevačka policija je tokom 2007. otkrila duplo veći broj slučajeva nasilja u porodici u odnosu na prethodnu godinu.

Radi zbrinjavanja žrtava, Policijska uprava ostvaruje dobru saradnju sa centrom za socijalni rad i Sigurnom kućom u kojoj žrtve nasilja nalaze privremeno utočište. Policija u otkrivanju ovih krivičnih dela primenjuje nove metode rada. Kragujevačka policija je tokom 2007. registrovala 65 slučajeva nasilja u porodici, što je za >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << oko 30 slučajeva više nego prošle godine.

To ne znači da raste broj nasilnika, već da su aktivne mere policije za otkrivanje počinilaca počele da daju rezultate.

Načelnik Policijske uprave Kragujevac Ivan Đorovic ističe da su retki slučajevi u kojima žrtva sama zatraži pomoć zbog nasilničkog ponašanja.

Za slučajeve nasilja u porodici otkrivene ove godine, već je podignuto 20 optužnica.

Međutim, u kragujevačkoj Sigurnoj kući kažu da, sa odugovlačenjem sudske procedure, žrtve gube hrabrost da se suoče sa nasilnikom i najčešće se vraćaju u porodicu.

Ipak, broj korisnika Sigurne kuće iz godine i godinu raste, a korisnice su uglavnom iz Šumadije i Pomoravlja.

Jedna od korisnica, koja se trenutno sa maloletnim detetom nalazi u Sigurnoj kući, ističe da su upravo deca imala presudan uticaj da napusti supruga koji ju je godinama zlostavljao.

Načelnik Đorović ocenjuje da će angažovanjem policije broj otkrivenih slučajeva nasilja u porodici u 2008. biti još veći.

Međutim smeštajni kapaciteti Sigurne kuće su ograničeni, a sredstva donatora za narednu godinu znatno umanjena.

Zato apeluju na dobrotvore za svaku vrstu pomoći kako bi se obezbedili uslovi za rad sa većim brojem korisnika.

Stanojevićeva: Postoji napredak

Koordinatorka savetovališta protiv nasilja u porodici Vesna Stanojević smatra da je u poslednjih nekoliko godina podignuta svest javnosti o porodičnom nasilju i da su i pripadnici policije spremniji da se nose sa ovim problemom, ali navodi da tu ima jos poteškoća.

Jedna od njih je i pokrivanje troškova rada sigurnih kuća za žrtve porodičnog nasilja.

"Treba videti kako će se te kuće finansirati. Mi sada imamo jedan potpuno novi problem, a to znači da ćemo morati da vidimo s državom da li će ona prihvatiti finansiranje sigurnih kuća, i da to bude na adekvatan način, da bi tim ženama mogla da se pruži adekvatna zaštita i pomoć, ali ne samo njima, nego i deci”, rekla je Vesna Stanojević za B92.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.