Izvor: B92, 10.Jun.2008, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otkrivanje raka dojke mamografom

Beograd -- Pregled mamografom jedna je od najpouzdanijih metoda ranog otkrivanja raka dojke. U Srbiji nezvanično postoji 40 mamografa u državnim ustanovama i desetak u privatnim.

Ali, kako tvrde stručnjaci, mali broj ovih aparata je na tehnološkom nivou koji zahteva savremena medicina. Na Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije godišnje se obavi 13.000 mamografija. Zbog preopterećenosti te ustanove, žene kod kojih se ne sumnja na postojanje malignog tumora na pregled >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << čekaju i do 5 meseci.

Ako sumnja postoji, na mamografiju dolaze već posle dva dana. Uvek se snimaju obe dojke.

Tumor je važno otkriti što pre, a najbolje je kada je manji od 1 centimetra. Žene starije od 40 godina trebalo bi da jednom godišnje obave mamografski pregled.

"Nažalost, oko 40 odsto pacijentkinja koje se jave na pregled javi se kada se bolest već raširila po organizmu, znači - dala je depozite na manje ili više udaljenim organima, u limfnim čvorovima, na drugim lokalizacijama", kaže direktor Službe za radiološku dijagnostiku Zoran Rakočević.

Najbolji su digitalni mamografi. U Institutu se nadaju da će bar tri vodeće ustanove u Srbiji dobiti takav mamograf.

"Prednosti digitalnog u odnosu na standardni su sve one prednosti koje daje digitalna radiografija, znači počevši od preciznosti dijagnostifikovanja. Doze zračenja koje se ovom prilikom saopštavaju dojci pacijentkinje su daleko manje", kaže Rakočević.

Cilj nove humanitarne akcije kuće B92 upravo je nabavka prvog pokretnog digitalnog mamografa u Srbiji. Potrebno je obezbediti više od 500.000 evra.

"To je jedna jako velika suma, ali mi smo optimisti i verujemo da ćemo mi u jednom vrlo brzom roku, do kraja leta, uspeti da skupimo sva ova sredstva. Cilj ove akcije je da mamograf bude što pre u Srbiji, da bude na raspolaganju Institutu koji će njime rukovoditi, odnosno ženama Srbije koje će se njime pregledati", kaže menadžer akcija B92 Gordan Paunović.

Ova mala pokretna bolnica moći će da dođe i do najudaljenijih mesta u Srbiji i omogući pregled ženama.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.