Izvor: B92, 25.Avg.2008, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otkriće u Arhivu Srbije

Beograd -- U depou Arhiva Srbije pronađena arhivska građa koja otkriva nove pojedinosti od značaja za proučavanje istorije Srbije XIX i XX veka.

Među novootkrivenim dokumentima su spisak srpskih vojnika poginulih u Prvom svetskom ratu van teritorije Srbiju, pismo vožda Đorđa Petrovića Karađorđa vojvodi Antoniju Pljakiću iz 1809. godine, pismo Miloša Obrenovića velikom veziru iz 1860. godine, akta sa Svetoandrejske skupštine, dokumenta o dolasku kralja Petra I Karađorđevića >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na presto Srbije 1903. godine i mnoga druga.

Dokumenti su, kako je navedeno u saopštenju Arhiva, pronađeni u zapečaćenim kartonskim kutijama van fondova pod oznakama "razno" i "za škartiranje".

Do uvida u stanje te građe došlo je pregledom depoa koji se obavlja tokom redovnog godišnjeg jednomesečnog prekida rada čitaonice.

Imajući u vidu to otkriće i zabrinjavajuće stanje u kome je pronađena ta, delom oštećena, arhivska građa, direkcija je uputila poziv ministru kulture Nebojši Bradiću, koji će sutra posetiti Arhiv Srbije.

Narednih dana, kako je najavljeno, biće održana i konferencija za novinare kako bi se javnosti predstavile pojedinosti o pronađenim dokumentima.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.