Otkazi pune psihijatriju

Izvor: Glas javnosti, 30.Jun.2009, 04:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otkazi pune psihijatriju

ČAČAK - Specijalisti sa psihijatrijskog odeljenja u čačanskoj bolnici upozoravaju da je primetan porast pacijenata koji za svoje stanje navode lošu materijalnu situaciju, nezaposlenost, pretnje otkazom ili rad bez plate. Aleksandra Bogdanović, zamenik načelnika Odeljenja psihijatrije u čačanskoj bolnici, ističe da je sve više pacijenata koji boluju od depresije.

- Bolesti koje nastaju „iz duše“ se ne menjaju. Reaktivna stanja, kojih je sve više, najčešće su posledice >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << straha, reakcije na stres, poremećaj prilagođavanja i depresija, uglavnom su bezopasna psihijatrijska oboljenja jer su vremenski ograničena. To su oboljenja sa dobrom prognozom i potpunim izlečenjem. Situaciona depresija je izazvana spoljašnjim faktorom, a reč je najčešće o nekom gubitku. U poslednje vreme, uzrok je najčešće gubitak posla - kaže Bogdanovićeva.

Ona dodaje da je gubitak posla jedan od stresnijih faktora koje lekari u poslednje vreme beleže kod svojih pacijenata.

- Prošle sedmice primili smo tri žene iz „Čipsare“ gde se u poslednja dva meseca radi punom parom, ali nemaju novca. Gubitak posla i generalna materijalna kriza povećava broj tih stanja, stresnih reakcija i poremećaja straha. Najbolje je da se ljudi javljaju čim osete probleme, jer prolongiranje vremenom dovodi do osamostaljivanja simptoma i raznih komplikacija - kaže Bogdanovićeva.

Lekari smatraju da je broj korisnika sedativa oko tri puta veći u odnosu na evidenciju o izdatim receptima, jer se oni često uzimaju u slobodnoj prodaji. Kako saznajemo, broj korisnika sredstava za smirenje je prošle godine bio dva puta veći u odnosu na 2006. godinu.  

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.