Oteto detinjstvo: Dečji brakovi, kršenje jednog od osnovnih ljudskih prava

Izvor: BKTV News, 03.Apr.2018, 16:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oteto detinjstvo: Dečji brakovi, kršenje jednog od osnovnih ljudskih prava

Dečiji brakovi su problem celog društva i stupanje u njih predstavlja kršenje jednog od osnovnih ljudskih prava, pre svega prava na detinjstvo i pravo izbora.

Ovo je danas istaknuto na okruglom stolu povodom Međunarodnog dana Roma, posvećenom pravu na izbor partnera i skretanju pažnje na dečje brakove u romskoj populaciji.

U većini slučajeva pokazalo se da stupanjem u maloletničke brakove nema izlaska iz začaranog kruga siromaštva, nego upravo suprotno, rekao >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << je Nenad Ivanišević, savetnik potpredsednice vlade Zorane Mihajlović za pitanja romske nacionalne zajednice u Srbiji.

"Rad na poboljšanju obrazovnog nivoa cele zajednice najbolji je način za potpunu integraciju Roma i Romkinja u naše društvo i izlazak iz tog začaranog kruga siromaštva. Dečji brakovi su problem celog društva", rekao je Ivanišević koji predsedava Savetom za unapređenje položaja Roma i sprovođenje Dekade Roma.

U Srbiji više od osam odsto dece živi u siromaštvu, svako deseto odrasta bez roditelja!

FOTO: Pixabay

Na okruglom stolu koji je organizovao skupštinski Odbor za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova, Ivanišević je istakao je da su maloletnički ugovoreni brakovi fenomen koji ima negativne implikacije.

"Koordinaciono telo za praćenje realizacije Strategije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja u Srbiji kontinuirano prati rad državnih organa koji rade na implementaciji strateškog dokumenta za socijalno uključivanje Roma i Romkinja u Srbiji. Maloletnički ugovoreni brakovi tema su kojom ćemo se baviti i u budućnosti u saradnji sa našim partnerima", rekao je Ivanišević.

Predsednik Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova Meho Omerović rekao je da stupanje dece u rane brakove predstavlja kršenje jednog od osnovnih ljudskih prava, pre svega prava na detinjstvo i pravo izbora.

"Rano stupanje dece u brakove često je povezano sa krivičnim delima - dečje prosjačenje, trgovina decom, brak sa maloletnim licem. Država Srbija prepoznala je ove probleme i radi na njima kroz zakonodavni okvir i strateška dokumenta", rekao je Omerović, a prenosi u saopštenju Koordinaciono telo za praćenje realizacije Strategije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja u Srbiji čija je predsednica Zorana Mihajlović.

Zamenica direktorka UNICEF-a Severina Leonardi istakla je da je ulaganje u zdravlje, bezbednost i obrazovanje devojčica kako bi ostvarile svoje potencijale nešto na čemu svi treba da radimo.

"Dečji brakovi uništavaju detinjstvo. Te devojčice imaju manje šanse da se školuju, mogu biti izložene nasilju i zlostavljanju, depresiji, ali mogu i da preminu na porođaju. Potrebno je da podržimo romsku zajednicu i porodice kroz sistem socijalne zaštite, obrazovni i zdravstveni sistem", rekla je Leonardijeva.

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.