Izvor: B92, 21.Sep.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Otadžbina zove" Vranjance

Vranje, Beograd -- Vojne obveznike u rezervi u Vranju uznemirio poziv za novi ratni raspored. U Ministarstvu odbrane kažu da se radi o reorganizaciji.

Pozivi koji su im iz Vojnog odseka stigli na kućne adrese naslovljeni su sa "Otadžbina te zove", a obveznici se zovu da se jave u Vojni odsek radi "saopšavanja ratnog rasporeda". Oni koji su dobili pozive iznenađeni su i uznemireni i kažu da se plaše da govore za medije. U Ministarstvu odbrane tvrde da su pozivi posledica >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << reorganizacije vojske u tom delu države i da nema razloga za brigu.

Komandant Vojnog odseka u Vranju, potpukovnik Branislav Stojanović, rekao je za B92 da nije ovlašćen da daje bilo kakve informacije za javnost i uputio novinara B92 na Ministarstvo odbrane.

Ministarstvo odbrane saopštilo je u međuvremenu da, u okviru redovnih aktivnosti na teritoriji novoformiranih komandi Vojske Srbije, Vojni okrug Niš na svojoj teritorijalnoj nadležnosti poziva vojne obveznike radi saopštavanja novog i promene postojećeg ratnog rasporeda.

"Ta aktivnost već je realizovana u drugim delovima Srbije", piše u saopštenju.

Ministarstvo je navelo da je, nakon završenih organizacijsko-mobilizacijskih promena u VS (ukidanje i rasformiranje pojedinih i formiranje novih jedinica), novi raspored logičan sled aktivnosti.

Vojnom okrugu Niš pripadaju vojni odseci Niš, Vranje, Zaječar, Kruševac i Kraljevo. Na toj teritoriji u ovoj godini pozvano je 3.578 vojnih obveznika, piše u saopštenju.

"Nema razloga ni za brigu ni za paniku"

Bojan Dimitrijević, pomoćnik ministra odbrane, kaže za B92 da nema razloga za brigu.

"Pozivi koji su ovih dana stigli Vranjancima posledica su reorganizacije Vojske Srbije na tom prostoru. Od ranije postojeće tri brigade formirali smo jednu, a ovih dana radimo preraspodelu ratnih jedinica", kaže on.

"Od Vranja se krenulo jer je ta brigada na ključnom bezbednosnom pravcu u našoj državi, a isti proces je rađen i u drugim mestima, ali Vranje privlači najviše pažnje zbog Kopnene zone bezbednosti. Nema mesta za bilo kakvu brigu, reč je o isključivo administrativnom prebacivanju rezervista u nove jedinice", kaže Dimitrijević.

"Mogu da umirim sve građane Vranja i juga Srbije, IV brigada, koja je locirana u Vranju, poslednja je brigada koja je formirana i zato sada vršimo preraspodelu, a to smo i prošle godine radili u drugim krajevima zemlje", kaže on.

"Preraspodela u Vranju se poklopila sa aktuelnom političkom situacijom, ali insistiram na tome da nema razloga ni za paniku ni za brigu", kaže on.

Docent Fakulteta bezbednosti u Beogradu Zoran Dragišić istim novinama je rekao da prvi put za tako nešto čuje, ali je dodao da u Vojsci Srbije ima mnogo jedinica koje se ukidaju, a formiraju nove.

Dragišić je rekao i da Vranje ima takav geografski položaj po kom bi bilo prvo na udaru ako se na Kosovu pojave problemi.

Oni koji su dobili pozive i raspored gde da se jave u slučaju rata, pitaju zašto evidencija do sada nije ažurirana, nego se čekalo baš do ovog trenutka.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.