Osveštani krstovi

Izvor: Politika, 20.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Osveštani krstovi

Ranče kod Prijepolja – Nakon dvomesečnih radova na crkvi Sretenja gospodnjeg, u selu Ranče na granici Crne Gore i Srbije, pre nekoliko dana vladika mileševski Filaret osveštao je krstove koji su postavljeni na kupole novosagrađenog hrama. Vladika Filaret, nakon završene molitve za osveštanje krstova, obratio se prisutnim vernicima kazavši da je krst spasenje ljudskog roda, jer, pored toga što čuva ljude od svakodnevnih nevolja, krst miri i podeljenu braću.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << />
– Krst je spasenje ljudskog roda, ali i mir među podeljenom braćom. Naravno, ovih dana i na ovom mestu potrebni su nam jedinstvo i mir među braćom koje je podelila granica ovde na ovoj visoravni – kazao je vladika Filaret.

Osveštanju krstova na hramu Sretenja gospodnjeg prisustvovalo je nekoliko stotina vernika iz okolnih sela, kao i iz Pljevalja i Prijepolja.

Gradnja crkve počela je nakon okončanja strogog posta vladike Filareta na graničnom prelazu, odnosno posle ukidanja zabrane crnogorskih vlasti ulaska Filareta u Crnu Goru. Ideja za gradnju crkve potekla je od meštana sela Ranče, koji su ovim činom želeli da sačuvaju uspomenu na borbu vladike Filareta za verska i nacionalna prava Srba u Crnoj Gori. Inače, mesto gde je vladika boravio za vreme posta i svog protesta zbog zabrane ulaska u Crnu Goru žitelji sela su nazvali Vladičina poljana, a zemljište za gradnju crkve poklonila je porodica Gačević.

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.