Izvor: Blic, 07.Maj.2002, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Osveštani Đurđevi stupovi

Osveštani Đurđevi stupovi

NOVI PAZAR - Uz prisustvo više hiljada vernika iz cele zemlje, crkvenih velikodostojnika i državnih funkcionera juče su osveštani obnovljeni konaci manastira Đurđevi stupovi kod Novog Pazara. Obeležena je i manastirska slava, Sveti velemučenik Georgije, a liturgiju su služili episkopi raško-prizrenski Artemije i budumljansko-nikšićki Joanikije. - Prolazimo teška stradanja našeg naroda u mnogim mestima gde smo živeli stotinama godina. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Posebno je veliko stradanje na Kosovu i Metohiji, toj duhovnoj kolevci srpskoga naroda. Ali dok se tamo od strane neprijateljske ruke ruše naše crkve i manastiri, na drugim mestima se te naše svetinje obnavljaju i podižu iz praha i pepela. To je razlog da se danas radujemo i nadamo da će doći dan, da će doći vreme kada će se prognani Srbi vratiti u svoje domove - rekao je u besedi vladika Artemije.

Patrijarh Pavle, iako je bio najavljen nije, iz zdravstvenih razloga prisustvovao svečanosti. Đurđevi stupovi su zadužbina Stefana Nemanje, iz 1171. godine, a od 1980. nalazi se na listi svetske kulturne baštine. M. P.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.