Izvor: B92, 22.Sep.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Osvajanje slobode" Lili Radonjić

Beograd -- Novinarka Lila Radonjić je dobitnica ovogodišnje nagrade "Osvajanje slobode", koju dodeljuje Fond Maje Maršićević Tasić.

Nagrada se dodeljuje ženama za njihov doprinos za rad i promociju ljudskih prava, pravne država, demokratije i tolerancije u političkoj komunikaciji. Lila Radonjić je izjavila da je veoma zadovoljna dodelom tog priznanja, posebno danas, kada su, kako je dodala, mnogi pomislili da je "osvajanje slobode" završeno septembarskim izborima 2000. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << godine.

"Važno je da se ta nagrada posmatra i kao deo pritiska na javnost da reaguje na sve ono što se događa, a na šta smo se skoro navikli i, čini mi se, isključili optiku koja nam je neophodna da bi videli gde leži problem", rekla je ona.

Radonjićeva je kazala i da sloboda javne reči ne bi smela da se zloupotrebljava kršenjem osnovnih civilizacijskih i ljudskih principa i naglasila da bi država morala da uspostavi mehanizme i kreira ambijent za odgovornu politiku i odgovorno novinarstvo.

Nagrada, koju čini skulptura Mrdana Bajića i novčani iznos dodeljuje se svake godine 24. septembra.

Fond su osnovali nekadašnji Građanski savez Srbije i prijatelji Maje Maršićević Tasić, funkcionerke GSS-a koja je tragično nastradala u saobraćajnoj nesreći.

Nagradu su ranijih godina dobili novinarka Olja Bećković (2001), urednica fotografije nedeljnika Vreme Goranka Matić (2002), dramaturškinja Biljana Srbljanović, pravnica Ružica Đinđić (2004), dramaturškinja Borka Pavićević (2005) i direktorka Građanskog saveza jugoistočne Evrope Hedvig Morvai-Horvat.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.