Izvor: B92, 02.Apr.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Osuđeno javno vređanje Hrvata

Inđija -- Lokalni zvaničnici osudili su napad na Hrvate koji su bili u poseti Novom Slankamenu prošle nedelje.

Predsednik opštine Inđija Goran Ješić, predstavnici policije, kao i predstavnici hrvatske zajednice u Vojvodini i Mesne zajednice Novi Slankamen poručili su da neće dozvoliti da se u tom delu Srema ponove devedesete godine prošlog veka. Jedan mladić pre nedelju dana izrekao je niz nacionalističkih uvreda na račun predstavnika hrvatske ambasade i Hrvatskog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nacionalnog saveta.

Oni su bili u poseti Hrvatskom kulturno-prosvjetnom društvu "Stjepan Radić" u Novom Slankamenu.

Prema navodima svedoka, mladić je govorio da treba "poklati ustaše", kao i da "garantuje da do 2008. godine u Slankamenu neće ostati nijedan ustaša".

Policija je uhapsila mladića i protiv njega podnela krivičnu prijavu. Istražni sudija mu je odredio pritvor do 30 dana.

Na današnjem sastanku koji je organizovao predsednik opštine Inđija Goran Ješić, inicirano je da se u Novom Slankamenu otvori policijska stanica, s obzirom na to da i ovaj međunacionalni incident, kao i veoma česte tuče, jasno pokazuju da jedna policijska patrola nije dovoljna da obezbedi mir lokalnom stanovništvu.

Ješić je podsetio da se tokom protekle decenije veliki broj Hrvata pod pritiskom iselio iz Novog i Starog Slankamena, zbog čega "pojedinci danas odgovaraju pred Haškim tribunalom".

On je rekao da je, usled progona Hrvata, drastično promenjena i etnička slika Slankamena, a da dodatni problem predstavlja i ekonomska nemaština stanovništva.

Ješić je pohvalio brzu akciju policije i hapšenje izgrednika, a pohvalama na račun policije pridružili su se i predsednik Hrvatskog nacionalnog saveta Branko Horvat i predsednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Petar Kuntić, izrazivši očekivanje da će i pravosuđe biti efikasno.

Kuntić je rekao da se plaši mogućih napada na manjine u Vojvodini, ukoliko konačni status Kosova ne bude po volji Srbije.

On je podsetio da Hrvati u Vojvodini, kao ni država Hrvatska, nisu zauzimali stavove suprotne volji većinskog naroda u Srbiji, kada je status Kosova u pitanju.

Načelnik policije u Inđiji Branislav Bošnjaković poručio je da svi građani Srbije moraju da budu ravnopravni i zaštićeni, bez obzira na njihovu versku i nacionalnu pripadnost.

Predsednik Mesne zajednice Novi Slankamen Dragan Krivošija rekao je da su odnosi među stanovnicima tog mesta dobri.

"Radimo u poljoprivredi i sa Hrvatima i sa Mađarima, a volimo i da popijemo zajedno. Mi smo za suživot", rekao je Krivošija.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.