Izvor: B92, 09.Apr.2008, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Osude isticanja fašističke zastave

Novi Sad, Beograd -- Vojvođanski ombudsman i LDP osudili su isticanje crne zastave sa kukastim krstom i parolom netrpeljivosti prema Romima na zgradi Rektorata novosadskog univerziteta.

Kako se navodi u sapštenju za javnost iz Kancelarije ombudsmana Petra Teofilovića, taj "skandalozan događaj" desio se juče, na Svetski dan Roma. "To nas upućuje na to da je na delu otvoreni rasizam i fašizam, što u multietničkoj sredini kakva je Vojvodina može da izazove nesagledive posledice", >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << naveo je Teofilović.

On je ocenio da osnovano može da se sumnja da su i dan i lokacija za postavljanje zastave sa svastikom namerno odabrani.

Teofilović je pozvao nadležne državne organe da što pre otkriju i pravdi privedu počinioce ovog dela, kao i da obaveste javnost o preduzetim merama, kako bi se ovakvi i slični slučajevi širenja nacionalne, verske i rasne netrpeljivosti u budućnosti izbegli.

I Liberalno-demokratska partija najoštrije je osudila isticanje crne fašističke zastave na zgradi Rektorata Univerziteta u Novom Sadu i zatražila od nadležnih da pronađu počinioce.

"Sa žaljenjem konstatujemo da ovaj incident nije neočekivan i da mu je doprinela pasivnost svih onih koji nisu pravovremeno reagovali na dosadašnje izlive fašizma u Novom Sadu", navodi se u saopštenju LDP-a.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.