Osuda privođenja aktivista

Izvor: Akter, 21.Mar.2015, 18:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Osuda privođenja aktivista

Organizacije civilnog društva najoštrije osuđuju privođenje aktivista inicijative "Ne da(vi)mo Beograd" koji su delili glasilo inicijative, kao i novinarke Bete i jednog prolaznika, saopšteno je danas.

Uprkos tome što su organizatori uredno prijavili skup ispred gradske opštine Stari grad i u prijavi najavili da će deliti "informativni materijal o razvoju grada", pripadnici

komunalne policije su po nalogu komunalnog inspektora priveli aktiviste koji su delili glasilo.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << />
Ova privođenja duboko zadiru u slobodu okupljanja i izražavanja koje su garantovane Ustavom i ovako neuobičajena reakcija javnih vlasti ne sme postati praksa.

Deljenje informativnog materijala na javnim skupovima nije neobično, a insistiranje Službe za informisanje Grada Beograda da je aktivistima bilo potrebno posebno odobrenje nadležnog organa i da su deljenjem glasila narušavali komunalni red je uznemirujuće, navedeno je u saopštenju.

Dodatno zabrinjava činjenica da je među privedenima bila i novinarka Bete čiji je zadatak bio da izveštava o događaju. Na ovaj način građanima nije samo otežano da dođu do glasila inicijative, već im je ugroženo i pravo da o samoj inicijativi budu istinito i blagovremeno informisani.

Opravdana je sumnja da je jedini razlog za ovakvu reakciju komunalne inspekcije taj što inicijativa "Ne da(vi)mo Beograd" izražava stavove koji su društveno i politički

suprotstavljeni stavovima vlasti.

Osnovni elementi demokratije jesu kontrola i kritika rada organa javne vlasti, i kao takvi moraju biti posebno zaštićeni, a svako ograničavanje sloboda i prava predmet

opšte osude.

Organizacije civilnog društva apeluju da se utvrdi odgovornost onih koji su naredili privođenje aktivista inicijative i tražili podnošenje prekršajnih prijava protiv njih.

Zahtevamo hitno razmatranje izmene Zakona o okupljanju građana u cilju da se vlastima ne dozvoli da arbitrarno reaguju u sličnim situacijama i da izazivaju bojazan među građanima koji žele da ostvare slobodu okupljanja.

Ako se prisetimo više uzastopnih zabrana Parade ponosa, kao i nedavne odluke grada Zaječara kojim se zabranjuju skupovi u centru grada, uviđamo da se u praksi primenjuju neki mehanizmi koji ozbiljno narušavaju prava građana.

Podsećamo da je sloboda okupljanja jedno od najosnovnijih ljudskih prava, i ne sme se žrtvovati radi partikularnih političkih interesa.

Glasilo "Ne da(vi)mo Beograd" ukazuje na sporne tačke projekta "Beograd na vodi", kao i na pitanja njegove ekonomske isplativosti i proceduralne probleme, navedeno je u saopštenju koje su potpisali YUKOM, Komitet pravnika za ljudska prava, Žene u crnom, Civil Rights Defenders, CHRIS C mreža odbora za ljudska prava u Srbiji, Inicijativa mladih za ljudska prava, Nezavisno drutvo novinara Vojvodine, Nezavisno udruženje novinara Srbije i Fond za humanitarno pravo.

Nastavak na Akter...






Povezane vesti

Privođenja aktivista i novinara zadiru u slobodu okupljanja

Izvor: NoviMagazin.rs, 21.Mar.2015

Organizacije civilnog društva osudile su danas da privođenje aktivista inicijative "Ne da(vi)mo Beograd", jednog prolaznika i novinarke Bete u četvrtak i ocenile da ta privođenja duboko zadiru u slobodu okupljanja i izražavanja koje su garantovane Ustavom...U saopštenju Inicijative mladih za ljudska...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.