Izvor: B92, 27.Maj.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oštriji uslovi za vožnju

Beograd -- Nacrt zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima, koji predviđa znatno oštrije uslove i kazne, uskoro će biti upućen na javnu raspravu.

Prema kaznenim odredbama Nacrta, koji je završen u Ministarstvu za kapitalne investicije, vožnja pod dejstvom alkohola sa više od 1,2 promila alkohola u krvi biće tretirana kao krivično delo za koje će moći da se dobiju do tri godine zatvora. Granica dozvoljenog nivoa alkohola u krvi je 0,3 promila. Policija mora da privede >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << vozača kod kojeg utvrdi da vozi sa više od 1,2 promila alkohola.

Profesionalci i vozači početnici neće smeti uopšte da piju pre vožnje, predviđeno je Nacrtom novog zakona. Nacrt, u koji je agencija Beta imala uvid, predviđa da se isto tretira i vožnja bez položenog vozačkog ispita, tako da će i oni koji prekrše tu odredbu moći da dobiju do tri godine zatvora. Predviđa se i uvođenje kaznenih poena koji će biti upisivani u vozačku dozvolu, a prekoračenje određenog broja poena (18) značiće i poništavanje vozačke dozvole.

Vozač koji u roku od dve godine sakupi 18 poena zbog prekršaja u vožnji gubi pravo na dozvolu u periodu od šest meseci. Posle tog perioda može ponovo doći do dozvole, ali tek nakon ponovo položenog vozačkog ispita. Ako i drugi put, u periodu od dve godine, dobije 18 negativnih poena, vozačka dozvola mu se poništava na 36 meseci. Ako i treći put "zaradi" 18 poena, dozvola mu se trajno oduzima.

Dozvola će biti poništavana i za određeno prekoračenje brzine - za više od 50 kilometara na sat preko dozvoljene brzine u naseljenim mestima i za više od 70 kilometara na sat van naselja. Uvodi se i kategorija nasilničke vožnje, kojom će biti smatrano grubo narušavanje saobraćajnih pravila ili nepažnja prema drugim učesnicima u saobraćaju. Oni koji budu kažnjavani za taj prekršaj dobijaće 18 negativnih poena, i zatvorsku kaznu od 30 do 60 dana.

Nacrt predviđa i kategoriju vozača početnika, tačnije uvodi kategoriju probnih vozačkih dozvola. Ona važi dve godine nakon polaganja vozačkog ispita, a građani sa tom dozvolom ne smeju da piju pre vožnje, voze brže od 80 kilometara na sat ili upravljaju vozilom od 23 sata do pet ujutro.

Međutim, Nacrt predviđa i da za dozvolu za upravljanje vozilom B kategorije mogu da konkurišu građani koji navrše 17 godina. Sada je ta granica 18 godina. Vozači će biti obavezni da tokom celog dana pri vožnji imaju uključena svetla, a pojas će morati da se upotrebljava na svim sedištima.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.