Izvor: Politika, 14.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oštra prepiska Mešihata i Ministarstva vera

Ministarstvo vera Srbije, u nameri da zaštiti prekršena ljudska prava đaka, zatražilo je informaciju o razlozima zbog kojih je šestoro učenika iz "Gazi Isa-begove" medrese u Novom Pazaru izbačeno iz škole, ali, umesto objašnjenja, Mešihat Islamske zajednice u Srbiji je oštro napao Ministarstvo da se svojim zahtevom meša u autonomiju IZuS. Odgovarajući na ovakav napad, dr Milan Brdar, državni sekretar u Ministarstvu vera, ponovo je juče uputio dopis Mešihatu u kome se, između ostalog, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << kaže: "Okanite se, gospodo, dociranja, nego odgovorite, ne nama, nego javnosti: gde je opravdanje za izbacivanje dece iz škole zbog stavova roditelja?".

"Politika" je došla u posed prepiske koja se poslednjih dana vodila između Mešihata Islamske zajednice u Srbiji i Ministarstva vera.

Dan pošto su učenici izbačeni, Brdar uputio je pismo zameniku Mešihata Islamske zajednice u Srbiji dr Mevludu ef. Dudiću u kojem se traži informacija o navedenom slučaju.

"Teško je zamisliti, a bilo bi krajnje nedopustivo da se bilo kom učeniku uskraćuje pohađanje školske nastave ukoliko nije reč o disciplinskom prekršaju najgrubljeg tipa. S druge strane, sa stanovišta ljudskih prava i zabrane diskriminacije na bilo kojoj osnovi, bilo bi nedopustivo isključenje učenika zbog političkih stavova svojih roditelja. Očekujemo Vašu informaciju u brizi za rad medrese i njenih učenika koje, inače, stipendiramo."

Umesto tražene informacije, 12. novembra stigao je dopis iz Mešihata koji je potpisao Nedžad ef. Hasanović, direktor novopazarske medrese, u kojem se poručuje:

"Obraćajući se na ovaj način očito niste imali na umu da uloga Ministarstva vjera nije nadređenost i upravljanje crkvama i vjerskim zajednicama i njihovim ustanovama, već delovanje na uspostavi dobrih odnosa države i vjerskih zajednica, kao i pružanje pomoći legalnim i legitimnim organima tih zajednica u cilju ostvarenja zakonom zagarantovanih vjerskih prava.

Osnivač medrese je Sabor Islamske zajednice kome rukovodstvo medrese odgovara za njen rad i redovno, kao i povremeno, podnosi izvještaje i informacije o njenom radu. To znači da nemamo nikakvu obavezu podnijeti informaciju Vašem ministarstvu što se tiče djelokruga rada medrese.

Očekujemo da se ovakvo obraćanje od Ministarstva vjera Islamskoj zajednici nikada ne ponovi kako to ne bismo shvatili grubim mješanjem u unutarnja pitanja Islamske zajednice, odnosno kršenjem principa autonomnosti naše zajednice. Neshvatljivo nam je da Vaš zahtjev upućen Islamskoj zajednici nastoji se dovesti u vezu sa dotacijama koje Ministarstvo, u skladu sa zakonom, dodjeljuje medresi, što je daleko ispod stvarnih potreba ove škole. Da li to treba shvatiti kao poruku da će finansijske dotacije medresi biti iskorišćene za uticaj na njen rad, što bi značilo više novca – manje samostalnosti?", navodi se u odgovoru Mešihata.

Povodom ovakvog dopisa Milan Brdar je juče uputio odgovor Melvudu Dudiću u kome se kaže:

"Nije prvi put da s predstavnicima države Srbije komunicirate mimo pravila pristojnosti i u odsustvu takta. Već smo takoreći navikli. Zato smo vašim odgovorom "iznenađeni" samo utoliko što u njemu ne kažete ni reči o osnovnom razlogu zbog kojeg smo vam se obratili. Zamenom problema ništa se ne rešava, što će reći da iz vašeg pisma nismo saznali štogod više o slučaju šest isključenih učenika.

Brdar kaže da puna autonomija verskih zajednica, Univerziteta i škola, bilo da pripadaju njima ili državi, uopšte nije sporna, ali ističe da se to se, međutim, ne odnosi na nečuveno kršenje osnovnih ljudskih prava i pravila civilizacijskog ponašanja, odnosno pravila tolerancije.

"Iako mediji danima izveštavaju o slučaju učenika medrese, niste nas udostojili elementarnog obaveštenja o tome. A pošto sebi dopuštate da nam neprimereno docirate kako da se ponašamo (!), možemo da računamo da je ono što piše štampa istina (jer nije osporeno)", kaže se u pismu Ministarstva vera.

Brdar u nastavku podseća da je država Srbija, kao i svaka druga evropska zemlja, dužna da štiti prava građana zagarantovana Ustavom, koje su prekršili isključivanjem šestorice učenika.

"Narušili ste njihova ljudska prava na obrazovanje i sproveli nedopustivu diskriminaciju iz razloga koji je za svaku osudu: zbog stavova njihovih roditelja! To je isto kako kada bi direktor državne škole izbacio učenike zato što mu se ne sviđaju politički stavovi njihovih očeva. To pitanje nema načelne veze s verom i ne tiče se autonomije Islamske verske zajednice, nego ljudskih prava, države Srbije i stanja zaštite građana i njihovog uživanja prava na obrazovanje i normalan život. Sudeći po vašem odgovoru, "potpuna autonomija" uključivala bi pravo izbacivanja učenika, uz zabranu bilo kome da o tome čak postavi pitanje. Ako na to nema pravo (i dužnost) Ministarstvo vera, zašto bi ga imalo bilo koje drugo ministarstvo?", ističe su u pismu upućenom Melvudu Dudiću.

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.