Izvor: B92, 26.Jul.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oštra kontrola imovine i prihoda

Beograd -- Poreska uprava Srbije će od avgusta početi redovnu kontrolu prijava prihoda i imovine građana, najavio direktor Vladimir Ilić.

Ilić je kazao da će na početku na meti kontrole inspektora te uprave biti svega nekoliko desetina poreskih obveznika u Beogradu čija imovina prelazi 20 miliona dinara, a da će se nakon mesec-dva, kontrola proširiti na regionalne centre i filijale Poreske uprave širom zemlje.

Imovina poreskih obveznika na početku i na kraju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << godine upoređivaće se sa prihodima koji su prijavljeni Poreskoj upravi. Za nastalu razliku tražiće se pokriće u prijavljenim prihodima. U slučaju da se imovina ne može opravdati regularnom zaradom, slediće krivične prijave, najavljuje Vladimir Ilić. "Lica koja će biti predmet provere su najbogatiji ljudi u Srbiji. A to su biznismeni, političari, preduzetnici i estrada. Postoje lica koja se vode kao nezaposleni a imaju jahte, vile i oni će biti u fokusu", kaže Ilić.

Do kraja prošle godine Poreska uprava je podnela 2.286 krivičnih prijava za utaju poreza za šta je maksimalna kazna do osam godina zatvora. Međutim, do sada je samo sedam osoba osuđeno na bezuslovne kazne zatvora od 2–6 meseci. "U ovih sedam osuđujućih presuda nema nekih značajnijih iznosa utajenog poreza. To su slučajevi od nekoliko miliona ili hiljada dinara. To znači da nisu veliki iznosi. Ozbiljniji slučajevi sa više miliona ili stotina hiljada utajenih poreza nisu doživeli sudski epilog", kaže on.

Do sada su krivične prijave ponošene uglavnom protiv vlasnika firmi, preduzetnika i direktora preduzeća.

Na meti i mali trgovci

Direktor Poreske uprave najavio je da će u avgustu i septembru na teren izaći više od hiljadu inspektora, koji će "više nego ikad" kontrolisati način evidencije prihoda kod ugostitelja, maloprodavaca, restorana brze hrane, frizera i ostalih trgovaca na malo.

Ilić je kazao da je kontrolom evidentiranja prometa preko fiskalnih kasa, koje je ta uprava sprovela od početka godine do 8. jula, u Srbiji izvršeno 18.779 takvih kontrola. Registrovano je 27,41 odsto slučajeva nepravilnosti, zbog čega je 5.148 lica dobilo zabranu obavljanja delatnosti.

Iznad proseka nepravilnosti nalaze se, kako je on naveo, Niš i Kragujevac, gde je procenat nepravilnosti 38,61 odsto, odnosno 33,41 odsto, dok su Novi Sad i Beograd malo ispod proseka sa 24,76 odsto i 18,47 odsto utvrđenih nepravilnosti u iskazivanju prometa putem fiskalnih kasa.

Ilić je rekao da je nepravilnost u tom domenu u Nišu "simptomatična", kao i da je zatvoreno oko 70 odsto kontrolisanih objekata. Kao "žarište poreske nediscipline", u koju spada i izbegavanje registrovanja prometa putem fiskalnih kasa, direktor Poreske uprave naveo je Novi Pazar, gde je od 140 kontrolisanih zatvoreno čak 85 objekata.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.