Izvor: B92, 20.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Osteoporoza: Bolest bez simptoma

Beograd -- U Srbiji od osteoporoze boluju svaka treća žena i svaki osmi muškarac stariji od 50 godina.

Ta bolest javlja se gubitak čvrstine kostiju, odnosno gubitak kalcijuma iz kostiju, što dovodi do preloma i pri najmanjem naporu. Osteoporoza se može na vreme otktiti i lečiti. Osteoporoza je bolest bez simptoma, a ljudi obično saznaju da boluju od nje tek kad slome kuk, zglob ili kičmu i kad je već kasno za lečenje.

Vesna Pandilović je u maju, posle posete >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << lekaru, otrila da boluje od osteoporoze. Imala je bolove u kičmi i zglobovima i veoma teško se kretala. Već šest meseci ide na vežbe u domu zdravlja i kaže da se oseća mnogo bolje i da joj vežbe mnogo pomažu. "Mnogo se manje zamaram, mnogo se lakše krećem, lakše ležem. Radijus kretanja mi je povećan", kaže ona.

Osteoporoza je bolest koja češće pogađa žene, oko 20 odsto njih oboli od posle 50. godine. Žene su ugroženije zato što u menopauzi gube estrogen, čime se se menja metabolizam kostiju i počinje njihova razgradnja. Ni muškarci nisu pošteđeni, ali procenat obolelih je manji. Lekari kažu da je za osteoporozu najbitnija prevencija, a jedan od načina je vežbanje.

Katarina Ljubinković, fizijatrica u domu zdravlja Stari grad, kaže da osobama koje imaju osteoporozu, pored lekova, pomažu vežde. "Neki koji već imaju razvijene promene rade statičke vežbe vežbe koje su potpora za kičmeni stub, što je veoma važno, vežbe za kukove i ručne zglobove, jer su to mesta najčešćih fraktura kao posledica osteoporoze", kaže ona.

Lekari kažu da je pravo vreme za početak prevencije te bolesti detinjstvo. Školska deca bi, uz dovoljan unos kalcijuma i vitamina D, trebalo da vežbaju svakog dana oko sat vremena.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.