Oštećen hačkar u Zemunu

Izvor: RTS, 12.Dec.2018, 21:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oštećen hačkar u Zemunu

Oštećeni su lice i torzo na hačkaru "Sveti Spasitelj" u Zemunu iz 1993. godine. Hačkar je prepoznatljiv znak jermenske kulture.
Hačkari su 2010. godine upisani na Uneskovu listu svetske baštine kao nematerijalno kulturno nasleđe Jermenije. Uglavnom su dela zanatlija i vajara, dosežu metar i po u visinu, navela je umetnica Anamarija Vartabedijan.

U Srbiji se nalaze dva hačkara sa raspećem >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << – tip hačkara koji se naziva "Sveti Spasitelj".
Anamarija Vartabedijan je podsetila da su oba hačkara postavljena 1993. godine kao zahvalnost i spomen na žrtvu sedmorice poginulih srpskih pilota (Petrović Milisava, Zisov Jovana, Simić Milenka, Marinković Predraga, Erčić Vladimira, Mićić Milana, Mosurović Boriše) koji su nosili humanitarnu pomoć u zemljotresom nastradalu Jermeniju 7. decembra 1988. godine kada je 25.000 ljudi poginulo.
Jedan hačkar se nalazi u Zemunu, pored ulaza u Crkvu Arhangela Gavrila. Izradio ga je jermenski vajar Ruben Nalbandijan. Na njemu je raspeće Hrista postavljeno iznad forme rozete sa prepletom, a kompozicija je uokvirena karakteristično stilizovanim floralnim polu-rozetama.
Danas je u znak obeležavanja 30 godina od nesreće Vojska Srbije položila vence u spomen poginulim pilotima na hačkar u Zemunu.
U Jermeniji se sedmorica naših pilota danas smatraju herojima. Povodom 30. godišnjice zemljotresa u Jermeniji i pogibije srpskih pilota, u Jerevanu je 7. decembra 2018. bila delegacija Ministarstva odbrane Republike Srbije i rodbina poginulih srpskih pilota.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.