Ostavinska rasprava o Tijaninom novcu 26. novembra

Izvor: Politika, 13.Nov.2013, 12:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ostavinska rasprava o Tijaninom novcu 26. novembra

Porodica Ognjanović i dalje ćuti o svojim namerama sa preostalim novcem. – Šta se navodi u prepisci princeze Katarine Karađorđević sa direktorom bolnice u Hjustonu

Porodica Tijane Ognjanović koja je preminula ne dočekavši transplantaciju srca u bolnici u Hjustonu u SAD, i dalje odbija da javno objasni šta se dogodilo sa novcem koji je sakupljen u velikoj i uspešnoj humanitarnoj akciji, koliko je potrošeno a koliko je preostalo i šta će biti sa tom sumom. Nebojša >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Ognjanović ni juče nije odgovarao na pozive „Politike”.

Bez obzira što ovakve humanitarne akcije nisu pravno regulisane, javnost očekuje da se preostali novac prosledi za lečenje druge dece, jer je i poklonjen za lečenje deteta. Ognjanovići, formalno-pravno gledano, možda mogu da donesu i drugačiju odluku, ali iz obzira prema javnosti koja se solidarisala sa njima, morali bi da je saopšte. Izjava da će novac biti preusmeren za lečenje dece sa teškim zdravstvenim problemima, uz transparentnu ostavinsku raspravu, istog časa bi prekinuo ovu mučnu temu. Uprkos svemu, Ognjanovići su odlučili da ćute.  

Ostavinska rasprava povodom smrti Tijane Ognjanović održaće se 26. novembra u Prvom osnovnom sudu u Beogradu, rečeno je za „Politiku” u ovom sudu.

– Ova ročišta su javna, osim ako sudija ne donese odluku o isključenju javnosti – kaže za „Politiku” sudija Ida Nikitović, portparol Prvog osnovnog suda u Beogradu.

U ovakvim slučajevima utvrđuje se šta ulazi u zaostavštinu preminule osobe i ko su naslednici. Prema raspoloživim podacima, iza Tijane je ostao račun na njeno ime na koji su građani Srbije, ali i oni iz inostranstva uplaćivali novac pokušavajući da porodici Ognjanović pomognu da sakupi sumu za transplantaciju srca u SAD. To je onaj račun koji je najširoj javnosti postao poznat nakon što je glumac Sergej Trifunović, u rijaliti programu „Veliki brat” na TV B 92, u studio doneo veliki karton na kojem su bili ispisani Tijanino ime i prezime i broj računa, a on sam je naveo i adresu primaoca, što je podatak koji se traži prilikom svake uplate novca.

Nebojša Ognjanović se do sada uglavnom oglašavao kratkim porukama, u kojima je poručivao da će sve reći pošto se završi ostavinska rasprava. Ipak, izjavom da bi pala vlada kada bi sve rekao, kao i navodom da mu je kraljevska porodica Karađorđević tražila deo prikupljenog novca, što su neki mediji preneli, otac preminule devojčice je dodatno uzburkao duhove.

Karađorđevići su sve spekulacije demantovali, preteći tužbama za klevete i tražeći od nadležnih organa da utvrde istinu u ovom slučaju.

Iz kancelarije Aleksandra Karađorđevića su redakciji „Politike” stavili na uvid prepisku koju je princeza Katarina vodila sa izvršnim direktorom Dečje bolnice u Hjustonu Markom Volasom, a iz koje se može naslutiti da fond princeze Katarine nije bio uključen u kontrolu sredstava prikupljenih za Tijanu.

Princeza Katarina je zamolila Volasa da oproste preostali dug, kako bi novac mogao da se iskoristi za lečenje druge dece, verovatno kroz fond koji bi bio osnovan pod Tijaninim imenom, a u spomen na nju. Verovatno su Karađorđevići bili iznenađeni kada im je direktor Dečje bolnice u Hjustonu 5. avgusta ove godine odgovorio da je dug – izmiren.

Pomenuti glumac Sergej Trifunović do sada nije želeo da se izjašnjava o ovom slučaju, jer se pre svega radi o smrti jednog deteta. Međutim, pošto se javnost veoma zainteresovala za sve šta se dešavalo, odlučio je da govori o tome. On kaže da je bilo potrebno 700.000 evra, a da je za nekoliko dana intenzivne akcije prikupljeno 1,6 miliona evra. U to vreme on je znao za slučaj Ljubice Adamić koja čeka operaciju u Beču i kojoj je nedostajalo 100.000 hiljada evra.

– Tada sam pozvao Nenada Ognjanovića, jer je sakupljeno već dovoljno novca za Tijaninu operaciju i tražio mu da deo novca prebaci na račun za Ljubicu Adamić. On mi je rekao da ne može to da uradi jer je račun namenski. Onda sam ga pitao da bude na čelu fonda koji bi bio namenjen za lečenje teško bolesne dece, barem simbolično, kako bi višak sredstava otišao i na račune druge bolesne dece – rekao je Trifunović za TV B 92.

Ognjanović mu ništa nije odgovorio, a oglušio se i o njegove molbe da saopšti da je prikupljeno dovoljno novca za Tijanu kako bi ostali donatori novac dali drugoj deci kojoj je bio potreban. Poslednji put je pokušao da sa ovom porodicom stupi u kontakt u aprilu. Bezuspešno, kao i javnost čeka odgovore na druga pitanja.

-------------------------------------------------------------------------

Tužbe mogu da blokiraju ostavinski postupak

Imovinom preminule osobe, u šta spadaju i računi u bankama, ne sme se raspolagati posle smrti, mada se u praksi to dešava, pa se istina mora utvrđivati u posebnim parnicama. Prema pisanju štampe, Tijanina majka je pred put na lečenje u SAD otvorila račun na svoje ime kako bi lakše raspolagala novcem, pa je zbog toga značajan deo prikupljene sume prebačen na taj račun. Da li je onda predmet rasprave samo račun koji se vodio na Tijanino ime, ili i onaj na ime njene majke budući da su na njemu sredstva namenski uplaćena na Tijanin račun?

Niko u sudu ni nezvanično nije hteo da se izjašnjava o ovom i drugim pitanjima, budući da će se odgovori na njih potražiti u predstojećem ostavinskom postupku, a možda i „pratećim” parnicama ako bude spornih činjenica. U ranijim izjavama za „Politiku” advokati su tvrdili da svako ko je dao prilog, može da podnese privatnu tužbu ako smatra da se ta sredstva nenamenski troše i tako blokira preostalu sumu novca na računu.

O. Popović, M. Galović

objavljeno: 13.11.2013.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.