Izvor: Blic, 13.Nov.2001, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ostaju deset najboljih godina za prosek penzija

Ostaju deset najboljih godina za prosek penzija

BEOGRAD - Nacrt novog zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju još nije gotov, niti smo se još opredelili oko zakonskih rešenja koja bi on trebalo da sadrži. Sigurno je, međutim, da će se izmene postojećih rešenja ticati starosne granice za odlazak u penziju, načina indeksacije penzija i menjanja instituta minimalne penzije, izjavila je za 'Blic' Gordana Matković, ministar za socijalna pitanja u Vladi Srbije. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<

Kada je o starosnoj granici reč, Matkovićeva navodi da je ovu granicu moguće maksimalno podići za pet godina, pa bi muškarci odlazili u penziju sa navršenih 65, a žene sa 60 godina života, međutim u ministarstvu se još vagaju razlozi za i protiv naglog podizanja starosne granice, te se o definitivnom rešenju još ne može govoriti.

Izvesno je, međutim, navodi naša sagovornica da se broj godina koje ulaze u osnovicu za izračunavanje penzije neće menjati, što znači da na snazi i dalje ostaje da u osnovicu ulaze primanje zaposlenog iz deset najboljih godina njegovog radnog veka.

Kako stvari sada stoje, na tapetu izmena sigurno će se naći i postojeća indeksacija penzija. - Sadašnje mesečno usklađivanje penzija sa kretanjem zarada zaposlenih biće promenjeno i sada je u opticaju varijanta da se primanja najstarijih usklađuju kombinovano sa kretanjem plata, ali i troškova života. Verovatno će se preći i sa mesečnog na kvartalno usklađivanje penzija jer više nismo u situaciji visoke inflacije, a ne očekuju se ni veći cenovni udari - kaže za 'Blic' Gordana Matković. R.Marković

Savezna vlada neće smetati

Kada je reč o mogućoj primeni izmena Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju, Gordana Matković za 'Blic' kaže da se planira da on stupi na snagu od početka iduće godine, ali da će to delom zavisiti i od toga kada će i da li će biti izmenjen savezni zakon kojim su regulisane osnove penzijskog sistema kod nas. Maksim Korać, pomoćnik saveznog sekretara za socijalna pitanja, za 'Blic' je izjavio da Savezna vlada neće biti smetnja da Srbija izvrši željene izmene u svom zakonu.

- U saveznom zakonu promenićemo ono što mi smatramo da treba i iza čega možemo stajati, a za ostale izmene koje budu odgovarale Republici Srbiji u saveznom zakonu ostavićemo pravnu mogućnost za to. Što se termina tiče, ni tu nećemo praviti smetnju i ako bude trebalo usvojićemo izmene na saveznom nivou bar dan pre nego što republički zakon bude na dnevnom redu Skupštine Srbije - kaže Korać.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.