Izvor: Blic, 02.Apr.2009, 06:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ostaje bez kuće zbog očevog duga državi

NIŠ - Nikola Krstić (17), učenik pekarskog smera Srednje prehrambeno-tehničke škole, ostao je bez oba roditelja u roku od godinu dana, a uskoro bi mogao da ostane i bez kuće. Kada za tri meseca postane punoletan, ovaj mladić koji se sam izdržava skoro bez ikakvih prihoda, uz trošnu kućicu u naselju Trošarina, naslediće i dug poreznicima od oko tri miliona dinara koji je ostao iza njegovog pokojnog oca. Njegov otac ostao je dužan 600.000 dinara za doprinose u pekari zatvorenoj pre >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << 13 godina, a taj dug je u međuvremenu narastao na tri miliona.

Dečakova majka Zorica preminula je u oktobru 2006. godine, a u januaru 2008. godine ostao je i bez oca Radomira, koji je pekarsku radnju je zatvorio još 1996. godine. Budući da nije redovno uplaćivao doprinose, dug u momentu zatvaranja pekare iznosio je 600.000 dinara, a do danas je narastao do oko tri miliona dinara. Pređe li kuća u njegovo vlasništvo, mogao bi da ostane bez nje radi namirenja duga. Goran Jovčić, vlasnik pekare „Jovča”, i prijatelj njegovih pokojnih roditelja, kaže da je pokrenuo akciju za pomoć dečaku jer se može desiti da ostane na ulici.

- Nikola će za tri meseca postati zakonski vlasnik kuće u kojoj živi, a sa njom će preuzeti i očev dug. To znači da se može desiti da ostane bez kuće, a i sada već živi izuzetno teško. Jedno od rešenja je da se kamata otpiše, a da glavnicu duga otplati uz pomoć grada i donatora. Ovom vrednom dečaku treba pomoći da ne završi na ulici - kaže Jovčić.

Gradska većnica Dušica Davidović kaže da će se grad aktivno uključiti u pružanje pomoći dečaku.

- Nikola još nije poreski obveznik, ali će preuzeti dug svog oca ako postane vlasnik kuće. Ako se to desi, pokrenućemo humanitarnu akciju sa medijima da mu se pomogne. Već ima zainteresovanih donatora. Očekujemo podršku humanih Nišlija, javnih preduzeća, ali i naših ljudi u inostranstvu koji su se već javili iz Amerike - kaže Davidovićeva. Poreska uprava je saopštila da prema Nikoli do sada nije preduzimala nikakve mere naplate, jer se on još ne vodi kao naslednik imovine.

- Ako ostavilac nema naslednika ili se nijedan od naslednika ne prihvati nasleđa, poreska obaveza se otpisuje. Ali ako se u ostavinskom postupku prihvati nasledstva, Nikola će biti dužan da prihvati i očev dug, srazmerno udelu u nasleđu - kažu u Poreskoj upravi.

Nikola sam održava kuću, pere veš i kuva, a jedini mesečni prihod mu je oko 2.500 dinara pomoći od brata, koji radi kao pekar i kao podstanar sa porodicom živi na drugoj adresi. Najteže mu pada to što nema kupatilo, pa mora da se kupa u šupi.

- Zagrejem vodu u kući, pa nosim u šupu, zimi uključim grejalicu, ali je ipak hladno. Gledam da za hranu uvek ima, ali se dešava ponekada i da ostanem gladan. Kuvam sam neke čorbice od povrća, imam jednom nedeljno i za meso. Na praksi u pekarama dobijemo neko pecivo, a često mi pomažu i u pekari „Jovča”, zapakuju celu kesu sa pecivom. Čistim kuću, perem veš, pa idem u školu - priča ovaj skromni mladić koji već godinu dana živi sam.

Krov prokišnjava, dug za struju 30.000 dinara

Goran Jovčić kaže da je Nikoli potrebna pomoć i da bi otplatio dug za struju od oko 30.000 dinara, ali i da bi mogao da popravi krov koji prokišnjava.

- Dečaku je svaka pomoć dobrodošla. Neki komad garderobe, tegla zimnice ili nešto drugo što mnogima ne predstavlja veliki trošak njemu bi puno značilo - kaže Jovčić.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.