Izvor: RTS, 07.Avg.2021, 19:54

Osojane 20 godina kasnije: Većina povratnika je ostala, ali kako zadržati mlade

Prošlo je dvadeset godina od početka povratka Srba u Osojane, sela sa najviše povratnika u opštinama Klina i Istok. Većina povratnika je ostala, ali za mlade nema mnogo perspektive, jer ako ne nađu posao, alternativu traže u centralnoj Srbiji ili van nje.
Na ostacima kuća, škole, crkve, rešili su da pokrenu život nanovo. Povratnici u šatorima, uz pomoć crkve, po vremenu i nevremenu.

"U početku je to bila jedna bezoblična masa, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << pusta, bez života, ali nad tom masom, lebdeo je duh božji i zagrevao je, i davao nadu da će se tu pojaviti život", naveo je episkop raško-prizrenski Teodosije.
Obnovili su školu, crkvu, dobili su poštu. Formirane su nove porodice. Danas je u Osojanu više desetina mališana.
"Najviše bih voleo da ostanem ovde, nadam se da ću to i da ostvarim, i to će to tako da bude kao što sam i zamislio, ali kud nas put nanese, nije kao da je sto posto u našim rukama", rekao je Veljko Memarović iz Osojana.
Do kraja osmogodišnje škole ostaju u selu, ali onda moraju dalje na školovanje.
"Trebalo bi da pomogne malo i da se vidi ta omladina da se zadrži, zbog tih poslova, zbog načina života. Jer pretežno svi su vani, omladina, malo ko je ostao tu, zadržao sebe da bi mogao da započne, da se oženi, da formira porodicu jer nema na osnovu čega", kazao je Đoka Đurić iz Osojana.
U Osojanu je 350 ljudi, od preko 1.000 žitelja pre sukoba 1999. godine. U čitavoj opštini Istok pre rata bilo je oko devet hiljada Srba.
"U opštini Istok danas živi oko 650 Srba povratnika. Ima oko 150 ljudi koji su zaposleni, koji dobijaju platu od Republike Srbije, koji rade u srpskim ustanovama Dom zdravlja, osnovna škola, srednja škola, lokalna samouprava", istakao je predsednik Privremenog organa opštine Istok.
U Osojanu i Istoku sećaju se da im je ogromnu podršku na putu povratka pružio upokojeni mitropolit Amfilohije Radović. Prvih 20 godina su obeležili tako što su sa crkvom organizovali Sabor u znak sećanja na mitropolita Amfilohija.
"Sećam se kada smo dolazili u Osojane bili ste pod šatorima, i do duboko u jesen, smrzavali ste se pod šatorima, ali to vam je sve bilo i drago i slatko, jer ste bili svoji na svome", rekao je mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije.
I danas su povratnici u Osojanu, iako nisu u punom broju kao pre rata, svoji na svome. A pored crkve podigli su i spomenik stradalim sunarodnicima, uporedo sa povratkom, čuvajući ih od zaborava.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.