Osnovana Kancelarija Vlade Srbije za informacione tehnologije i e-upravu

Izvor: NovaEnergija.net, 27.Jul.2017, 16:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Osnovana Kancelarija Vlade Srbije za informacione tehnologije i e-upravu

Vlada Srbije je formirala Kancelariju za informacione tehnologije i e-upravu.
Kako se navodi u saopštenju Vlade, Kancelarija će imati zadatak da konsoliduje državne IT resurse, obezbedi povezivanje različitih informacionih sistema i bude podrška i osnova razvoju elektronske uprave u Srbiji.
Kancelarija počinje sa radom 8 dana od objavlјivanja Uredbe o Kancelariji u Službenom glasniku Republike Srbije, a u roku od 30 dana biće donet pravilnik o unutrašnjoj organizaciji >> Pročitaj celu vest na sajtu NovaEnergija.net << i sistematizaciji. Za početak rada Kancelarije nisu potrebna dodatna sredstva iz budžeta RS.
Zadatak Kancelarije je da od naredne godine obezbedi smanjenje ukupnih sredstava u budžetu potrebnih za informacione tehnologije obzirom da će se državni IT sistemi objedinjavati i racionalizovati, a jedan od cilјeva je i razvoj sopstvenih informacionih sistema i što manja zavisnost od gotovih-zatvorenih informatičkih rešenja.
Ovo je prvi put da je institucija u čijoj je nadležnosti e-uprava podignuta na nivo kancelarije Vlade, što je dobra vest, jer joj daje veću snagu i bolju poziciju.
Ono što zapada za oko jeste da u pitanju nije samo kancelarija za e-upravu već i za informacione tehnologije. IT je do sada bio u nadležnosti mnogih državnih institucija (Ministarstva trgovine i telekomunikacija, Ministarstva privrede, Ministarstva prosvete, itd.), tako da je pozitivno to što će sada biti podignut na jedno mesto koje bi trebalo da pomogne koordinaciju različitih aktivnosti. Naravno, dok je ne vidimo u akciji, postoji i bojazan da dodavanje još jednog aktera na polju IT-a može da razvodnji aktivnosti na tom planu.
Što se tiče Saveta za IT, Startit je iz Vlade dobio informaciju da će se njegovo funkcionisanje nastaviti kao i do sada i da će njime i dalje predsedavati Ana Brnabić.
Ostaje da se vidi kako će Kancelarija funkcionisati u praksi tokom narednog perioda, ali svakako deluje kao pozitivan korak to što će državna institucija za IT po prvi put biti na najvišem nivou — nivou Vlade.
Izvor: Startit

Nastavak na NovaEnergija.net...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NovaEnergija.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NovaEnergija.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.