Izvor: B92, 21.Jun.2010, 00:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Osmaci polažu prijemni ispit

Beograd -- Osmaci koji konkurišu za upis u gimnazije i četvorogodišnje stručne škole tačno u 10 časova, polagaće kvalifikacioni ispit iz srpskog, odnosno maternjeg jezika.

Testovi su vozilima MUP-a dopremljeni u škole iz štamparije "Službenog glasnika", a jednu od pet kombinacija, izvući će ministar prosvete Žarko Obradović.

Rešavanje pitanja trajaće 120 minuta u matičnim osnovim školama, a iz Ministarstva upozoravaju đake da na testu ne koriste nikakva >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << elektronska sredstva.

Konačni rezultati kvalifikacionog ispita biće objavljeni 28. juna, a uslovi upisa ni ove godine nisu menjani. Minimum na kvalifikacionom ispitu je po jedan bod iz svakog predmeta, a prvenstvo pri raspodeli imaće kandidati koji su ostvarili najmanje po pet bodova iz svakog predmeta.

Ministar prosvete je poručio da đaci ne bi trebalo da se plaše ispita, jer ove godine ima više mesta, nego đaka koji su konkurisali za upis u prvi razred srednje škole.

Obradović je najavio da će do 2014. godine sistem obrazovanja biti kompletan i podrazumevaće neke novine, kao što je mala matura.

Govoreći o izmenama Zakona o visokom obrazovanju, on je najavio da će se poslanici o njemu izjasniti 29. juna. Ubeđen je da će zakon biti izglasan, tako da će studenti znati unapred šta ih čeka u septembarskom, odnosno oktobarskom roku, rekao je Obradović.

On je ujedno najavio i manji broj odeljenja u Srbiji.

Racionalizacija prosvete je inače jedan od zahteva MMF-a Srbiji kako bi se ubuduće lakše krojio državni budžet. Obradović je najavio da će od septembra besplatne udžbenike, pored prvaka, dobijati i učenici drugog razreda.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.