Izvor: RTS, 28.Jun.2022, 05:56

Osmaci polagali test iz matematike

Osmaci su danas polagali test iz matematike, a u sredu polažu kombinovani test. Završni ispit polaže se u 522 škole, od 1.260 koliko je bilo planirano, jer je tako odlučeno iz bezbednosnih razloga. Rešenja testa biće objavljena na sajtu Ministarstva prosvete – mojasrednjaskola.gov.rs
Budući srednjoškolci su testom iz maternjeg jezika počeli polaganje male mature, danas su polagali test iz matematike, a sutra kombinovani test.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Mala matura se ove godine polaže u nešto drugačijim okolnostima, zbog nedavnih mnogobrojnih dojava o bombama, zbog čega su pojačane mere bezbednosti. Umesto u 1.260 škola, testovi se polažu u 522 škole.
U Ministarstvu prosvete kažu da je polaganje testa iz matematike počelo na vreme i bez problema.
Završni ispit polaže više od 65.000 osmaka, kao i oko 1.500 polaznika koji se školuju po modelu Funkcionalnog osnovnog obrazovanja odraslih.
Pomoćnik ministra prosvete Milan Pašić kaže da je juče sve prošlo u redu, da je bilo jedno pitanje koje je bunilo đake, ali da je većina tačno odgovorila. Poželeo je đacima sreću na današnjem testu i istakao da ima dovoljno mesta u srednjim školama za sve.
Testovi koji su štampani na srpskom, ali i na jezicima osam nacionalnih manjina, tokom vikenda su bezbedno distribuirani školama.
Ove godine testovi se pregledaju u 15 skening centara u Srbiji, što omogućava viši kvalitet i brzinu pregledanja i manji broj pregledača. Uvedeno je dvostruko pregledanje svakog zadatka, čime je isključena svaka mogućnost pristrasnosti, jer nastavnici ne znaju čije testove pregledaju.

Preliminarni rezultati biće objavljeni u petak, 1. jula, a istog dana učenici mogu da podnesu žalbu, elektronski ili u svojoj osnovnoj školi. Nakon toga, 5. jula biće objavljeni konačni rezultati.
I ove godine lista želja moći će da se podnese putem portala Moja srednja škola, uz mogućnost za neograničeni broj izmena i dopuna do 6. jula 2022. godine, a roditelji će 13. jula 2022. godine na portalu imati uvid u listu raspoređenih učenika po obrazovnim profilima i smerovima u srednjim školama.
Takođe, i upis u srednje škole moći će da se obavi potpuno elektronskim putem korišćenjem navedenog portala.
Povezivanjem sa sistemom zdravstva prvi put je omogućen i elektronski upis i za sve učenike koji upisuju profile za koje je potreban zdravstveni pregled, pod uslovom da su ga obavili do trenutka podnošenja elektronske prijave za upis.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

MALI MATURANTI PRED JOŠ JEDNIM ISPITOM: Danas polaganje testa iz matematike, sledi kombinovani

Izvor: SrbijaDanas.com, 28.Jun.2022

Jučerašnji test iz srpskog jezika polagalo je 63.408 učenika, što je 99,5 odsto od ukupnog broja prijavljenih učenika...Testom iz matematike danas od 9 časova počeće drugi dan male mature za osmake. Đaci su juče polagali test iz srpskog (maternjeg) jezika dok će sutra, u sredu 29. juna polagati...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.