Oslobodioci Beograda u Skupštini grada

Izvor: Politika, 17.Okt.2014, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oslobodioci Beograda u Skupštini grada

BEOGRAD – Borci Narodnooslobodilačkog rata, koji su pre 70 godina učestvovali u oslobađanju Beograda danas su bili gosti Skupštine grada.

Dva narodna heroja - Dana Milosavljević i Stevan Opačić - i 15 njihovih saboraca iz svih jedinica koje su učestvovale u beogradskoj operaciji, razgovarali su s gradonačelnikom Beograda Sinišom Malim i gradskim menadžerom Goranom Vesićem, koji su im poručili da je čast i obaveza svih nas da se sećamo i poštujemo one koji su nam doneli >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << mir.

Borac 6. ličke proleterske divizije Ilija Radaković kaže da je njegova jedinica prešla više od 1.000 kilometara da bi učestvovala u oslobođenju Beograda.

„Za to vreme nas je pratila nemačka avijacija, tenkovi i pešadija. To je bila naša... počasna pratnja”, uz osmeh se seća Radaković.

Na početku borbe Radaković je bio teško ranjen jer je u njegovoj blizini eksplodirala minobacačka granata, ali ističe da je srećan što je stupio u redove boraca protiv fašizma i učestvovao u oslobodilačkoj borbi.

Radaković za Tanjug kaže da se juče, gledajući vojnu paradu, sjajno osećao.

„Vidim da imamo dobru, hrabru i naoružanu vojsku. Srce mi je bilo puno”, rekao je Radaković.

I prva devojka koja je na tenku ušla u Beograd, Kristina Jovanović, deli Radakovićeve utiske.

„Srećna sam bila, vojska nam je divna, mladi su, slatki, borbeni. Juče je bilo prekrasno”, rekla je Kristina Tanjugu.

Ona podseća da su vojnici njene 21 divizije tokom rata prešli zemlju od juga do severa, a da su se za oslobođenje Beograda s Rusima sreli u Nikincima.

„Susret sa Rusima je bio veoma drag i srdačan, kao da smo sa njima bili sto godina”, seća se Kristina.

Čast i obaveza svih nas da se setimo boraca koji su učestvovali u oslobođenju Beograda, poručio je gradonačelnik Siniša Mali.

„Vi ste domaćini u Skupštini grada, ovo je vaša skupština, kad god želite da dođete - vrata su vam otvorena”, rekao je Mali oslobodiocima Beograda.

On ih je pozvao da prisustvuju centralnoj svečanosti povodom obeležavanja 70 godina oslobođenja Beograda, 19. oktobra, u Sava centru.

Gradski menadžer Goran Vesić rekao je novinarima da su gradski čelnci još jednom izrazili zahvalnost oslobodiocima za sve što su učinili za Beograd i što su omogućili da grad 70 godina živi u slobodi.

Skupština grada Beograda bila je domaćin i svečane sednice SUBNOR-a na kojoj su dodeljene medalje, plakate i zahvalnice pojedinim institucijama i ličnostima.

---------------------------------

Spektakl „Priča o čvrgama i nebu” u nedelju u Sava centru

BEOGRAD – Na svečanoj akademiji povodom 70 godina od oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu, 19. oktobra u „Sava centru”, biće prikazan spektakl „Priča o čvrgama i nebu”, najavila je služba informisanja Grada Beoinfo.

Kreativni direktor i reditelj tog scensko-muzičko-filmskog spektakla je Dragan Bjelogrlić, po tekstu Vladimira Kecmanovića.

Dramaturg projekta je Vuk Ršumović, a scenario su pisali Bjelogrlić i Đorđe Marjanović.

U spektaklu učestvuju hor i orkestar RTS-a, kao i igrači AKUD „Lola”, a muziku je napisao Manjifiko.

Za vizuelne efekte zadužen je Dorijan Kolundžija.

Predsednik Organizacionog odbora za proslavu 70 godina od oslobođenja Beograda Goran Vesić je, najavljujući ovaj spektakl, rekao da će na predstavi biti državni zvaničnici, predstavnici diplomatskog kora i brojne javne ličnosti.

Na poziv SUBNOR-a, u Beograd dolaze predstavnici ratnih veterana iz Ruske federacije, Velike Britanije, Francuske, Italije, Bugarske, Ukrajine, Belorusije, Azerbejdžana, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Makedonije.

U nedelju uveče 70 godina slobode proslaviće u „Centru Sava” više stotina boraca, koji su oslobađali Beograd, među kojima su i četiri narodna heroja, najavio je Vesić.

Tanjug

objavljeno: 17.10.2014.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.