Oslobađenje Beograda kroz 206 dokumenata i fotografija

Izvor: RTS, 01.Nov.2018, 20:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oslobađenje Beograda kroz 206 dokumenata i fotografija

Pomoćnik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović otvorio je izložbu "Beograd 1918. Oslobođenje Beograda u Prvom svetskom ratu" u Istorijskom arhivu Srbije. Postavka je priređena u okviru proslave sto godina od oslobođenja Beograda u Prvom svetskom ratu.
Andreja Mladenović je na otvaranju rekao da izložba govori o periodu okupacije Beograda od 1916. do 1918. godine, o Solunskom frontu i detaljima >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << koji su vezani za vojsku, ali i narod koji je mnogo propatio.

"Blizu 400.000 srpskih vojnika je poginulo u Prvom svetskom ratu, ali je više od 800.000 civila stradalo što od bolesti, iscrpljenosti, ali i zverstava okupatora. Beograd je bio okupiran grad u kome je bio zabranjen i srpski jezik i ćirilica i sve ono što je bilo vezano za naše običaje i identitet srpskog naroda", ukazao je Mladenović.
Mnogo Beograđana je, podseća Mladenović, odvedeno u logore, na prinudan rad, mnogo ih je ubijeno.
"Moramo se setiti tih velikih žrtava i heroja koji su omogućili da mi 100 godina kasnije živimo u slobodnom gradu, u slobodnoj zemlji i da sa ponosom možemo da kažemo da su naši preci bili na strani pobednika i na strani pravih vrednosti – demokratije i slobode", istakao je Mladenović.
Dodavši je da je važno mladim ljudima usaditi osećaj nacionalnog ponosa i čuvanja slobode jer "ona nema cenu".
Istakao je i da je manifestacija "Dani slobode", kojom je povezan 20. oktobar kada je oslobođen Beograd u Drugom svetskom ratu i 1. novembar kada je oslobođen Beograd u Prvom svetskom ratu, stvorila ambijent pomirenja i povezivanja važnih istorijskoh datuma.

"Važno je danas da spoznamo koliko je bila velika cena te slobode koju je platio naš narod pre 100 godina, a i pre 74 godine", naglasio je Mladenović.
Autor izložbe Slobodan Mandić, istoričar i viši arhivista u Istorijskom arhivu Beograda, kaže da je cilj postavke da na osnovu raspoložive arhivske građe ukaže na neke od važnih pojava i događaja koji su pratili dane uoči, tokom i nakon oslobođenja Beograda na kraju Prvog svetskog rata.
Za potrebe izložbe izdvojeno je 206 dokumenata i fotografija iz Istorijskog arhiva Beograda.
Odabrana arhivska građa predstavljena je na 31. panou, podeljenim u šest tematskih celina: "Beograd u Prvom svetskom ratu", "Materijalno uništavanje", "Od Soluna do Beograda", "U slobodnom gradu", "Ka prestonici Kraljevstva SHS" i "Sećanja, priznanja, odlikovanja".
Izložbom je obuhvaćen život u Beogradu pod okupacijom, kao i događaji u vezi sa probojom Solunskog fronta.
Posebno su osvetljeni događaji koji su usledili nakon ulaska generala Petra Bojovića sa trupama u oslobođeni grad.
Izložba ukazuje i na obnovu rada institucija gradske uprave i niz mera za regulisanje života u razorenoj i ratom iscrpljenoj prestonici.
Direktor Istorijskog arhiva Beograda mr Dragan Gačić rekao je da se ovom izložbom ne završavaju aktivnosti te ustanove u sklopu obeležavanja 100 godina od oslobađanja Beograda i da će objaviti još tri publikacije posvećene završetku Prvog svetskog rata.
Pogledaj vesti o: Vojska Srbije

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.