Izvor: Blic, 21.Feb.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Osiguranje useva

Osiguranje useva

Osiguravajuća društva u svojoj ponudi imaju i osiguranje svih vrsta useva i plodova u skladu sa opštim uslovima osiguranja useva i plodova.

Možete osigurati: žitarice, industrijsko bilje, povrće, voćnjake i vinograde, mlade voćnjake - vinograde do stupanja u rod, useve i plodove u staklenicima i plastenicima, voćno-lozni i šumsko sadni matrijal, mlade šumske kulture do navršenih šest godina, livadske trave, lekovito i ukrasno bilje, vrbu >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << za pletarstvo, trsku i dr.

Osiguranjem je pokriven gubitak roda - prinosa kao posledica oštećenja - uništenja kulture od osiguranog rizika. Osiguran je deo biljke koji određuje svrhu gajenja; zrno (seme), koren, krtola, plod, kalemovi, reznice, sadnice, krmna masa i dr. Kod žitarica pored zrna (semena) može se posebno osigurati i stablo (slama - kukuruzovina), a kod voća i grožđa stablo i čokot.

Gubitak prinosa u proizvodnji useva i plodova osigurava se od osnovnih rizika: grad, požar i udar groma i od dopunskih rizika: polava, oluja, prolećni mraz, kod voća i grožđa i od rizika posolice.

Dopunski rizici se osiguravaju samo uz osnovne rizike kao dopunsko pokriće.

Pišite, predlažite, naši stručnjaci će vam odgovoriti:

E-mail: redakcija@blic.co.yu



|

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.