Orhideja pronašla „Vršačka godišnja doba”

Izvor: Politika, 19.Maj.2012, 23:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Orhideja pronašla „Vršačka godišnja doba”

Fotografije oštećenih skulptura koje su u vršačkom Gradskom parku predstavljale apoteoze godišnjih doba, Orhideja Štrbac otkrila u nemačkoj firmi „Villeroy & Boch“

Vršac – Pune tri decenije, otkako su huligani oštetili skulpture u vršačkom Gradskom parku, koje su predstavljale apoteoze godišnjih doba – nije moglo da se uđe u trag pravom izgledu ovih umetničkih ostvarenja, jer u Vršcu niko nije imao njihove jasne fotografije. Ostaci skulptura se čuvaju >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << u Gradskom muzeju, ali je po njima nemoguće uraditi nove figure. Reč je o replikama napravljenim, najverovatnije, posle Drugog svetskog rata od betona.

Zahvaljujući upornosti Orhideje Štrbac, magistra pejzažne hortikulture, mladom stručnjaku iz JP „Varoš“, ove skulpture će dobiti svoj prvobitni izgled. Sreća joj je bila naklonjena, na jednoj oštećenoj figuri sačuvana je godina 1888, što je bilo dovoljno za identifikaciju.

– Ne samo da sam „pročešljala“ sve naše muzeje, već sam se obraćala i muzejskim institucijama u Mađarskoj i Austriji, gde god sam mogla da pretpostavim da se u bilo kom obliku čuvaju kalupi ili izgledi ovih skulptura. Od gospođe Agnes Miler, iz firme za ekskluzivnu keramiku „Villeroy & Boch“ (osnovana 1748. godine), u nemačkom gradu Mercigu, stigla mi je ne samo radosna vest, već i fotografije sve četiri skulpture. Štaviše, ponuđeno nam je da nam iste takve urade njihovi stručnjaci u terakoti. Zahvalili smo se, skupu ponudu nismo mogli da prihvatimo. Stupila sam u kontakt sa mr Zoranom Ivanovićem, profesorom na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, koji nam je obećao pomoć – kaže mr Orhideja Štrbac, koja zaslugu za uspešno traganje pripisuje i konzervatoru Milanu Ostojiću, iz vršačkog Gradskog muzeja.

Apoteoza znači i „uzdizanje, slavljenje i veličanje“, u ovom slučaju – godišnjih doba. Svaka od figura, visine 142 centimetra i težine 110 kilograma, bila je pored centralne staze, i stajala na kamenom postamentu. Posetioci Gradskog parka, utemeljenog tridesetih godina osamnaestog veka, baš su uživali ne samo u ovim umetničkim delima, već i u još nekoliko betonskih skulptura (tri su veoma oštećene i čuvaju se u Gradskom muzeju), do čijeg kompletnog izgleda nije moglo da se dođe.

Prema grubim procenama, „Četiri godišnja doba”, od znatno jevtinijeg livenog betona, bila bi „teška“ oko dva miliona dinara, i sada je na Vršcu da obezbedi novac da njihovom izradom parku vrate stari sjaj.

J. Danilović

objavljeno: 20.05.2012.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.