Orden Pahomiju skandalozan

Izvor: B92, 09.Okt.2011, 16:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Orden Pahomiju skandalozan"

Beograd -- Analitičari religije jednoglasno su kritikovali su kao skandaloznu i neprimerenu odluku Mileševske eparhije da dodeli Orden "Beli anđeo" vladiki Pahomiiju.

Pahomije je u sudskom postupku oslobođen optužbi za seksualno zlostavljanje četvorice dečaka.

Analitičar Mirko Đorđević smatra da je taj čin skandalozan dok Živica Tučić kaže da ga je teško komentarisati jer javnosti nije predočeno obrazloženje.

Vladiki Pahomiju suđeno je za pedofiliju, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << a u dugom sudskom postupku izrečena je oslobađajuća presuda tek kada je ceo slučaj zastareo. Tucić smatra da je davanje ordena vladiki Pahomiju neprimereno za Crkvu koja insistira na moralnom autoritetu u društvu, pa bi "takav primer trebalo, pre svega, da sledi u sopstvenim redovima".

"Nije na meni da sudim i ne kažem ni da je Pahomije kriv ili prav, ali taj postupak koji je vođen protiv njega prosto nije doveden do kraja" a, čini se i da je sve urađeno da bi on zastareo”, kazao je Tucić.

On smatra da je SPC morala da računa sa burnom reakcijom u javnosti. Bilo je neophodno, rekao je Tucić, utvrditi sasvim jasne kriterijume za dodeljivanje Ordena.

Sudeći prema dobitnicima, to nije urađeno, pa se tako ne zna "šta je to zajedničko jednom ambasadoru, ministru, vladiki i carinskoj ispostavi ili nekim preduzećima", napomenuo je Tucić govoreći o dobitnicima Ordena "Beli anđeo".

Tucić, naime, smatra da se ne zna da li su oni odlikovani zato što im je zajednički kriterijum materijalne ili duhovne prirode. Njegov kolega, sociolog religije Đorđević smatra opravdanim to što je za deo javnosti dodeljivanje Ordena vladiki vranjskom Pahomiju "guranje prsta u oko”.

"Reč je o skandalu i lično sam očekivao da će se tim povodom oglasiti ili patrijarh ili Sinod, ali se to, nažalost, nije dogodilo”, kazao je Đorđević Tanjugu.

On je podsetio i na dobro poznatu fotografiju vladike Filareta sa mitraljezom u rukama na slavonskom ratištu, koja je svojevremeno obišla svet. Đorđević kaže da nije iznenađen postupkom vladike mileševskog koji dodeljivanjem Ordena Pahomiju "doprinosi mozaiku signala da smo na putu povratka u devedesete godine”.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.