Izvor: B92, 23.Dec.2009, 20:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Optužuju biznismena za reketiranje

Beograd -- Vlasnici kompanije "Aleks Petrol" optužili su biznismena Orhana Dragaša za reketiranje i fizičko nasilje.Dragaš sve negira i najavljuje krivičnu prijavu.

Željko Majdov, jedan od vlasnika preduzeća, kaže da je slučajno ušao u posao sa Dragašem. Kada mu je ovaj tražio reket, pokušao je da izađe iz posla, ali tada su ga Dragaševi ljudi pretukli.

Firma "Aleks Petrol" kako tvrde vlasnici zakupljivala je nadzemne rezervoare u Azotari Pančevo. Kada >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je poništena privatizacija Azotare, ugovori su preispitivani i ustanovljeno je da ugovor pomenute firme nije bio štetan.

Tada se jednom od vlasnika, Željku Majdovu, obratio jedan univerzitetski profesor koji ga povezuje sa Orhanom Dragašom.

Dragaš mu se, kako tvrdi, predstavlja kao savetnik u Vladi Srbije i nudi mu pomoć u potpisivanju aneksa ugovora kako bi njegova firma ostala u poslu sa Azotarom.

"Orhan Dragaš, kao lider grupe, traži da mu na konto potegnutih veza uplatimo 200.000 evra. Odmah je krenula priča da će oštećeni videti sa kim ima posla, te su usledili udarci od njegovih telohranitelja po svim delovima tela, posebno glavi, usled čega su mi polomnjena tri zuba i proteza a došlo je i do drugih povreda. O tim povredama postoje i nalazi lekara", kaže suvlasnik "Aleks petrola” Željko Majdov.

Majdovu za uslugu traži najpre 600.000 a zatim 200.000 evra. Kada mu je on objasnio da te pare nema, usledile su kako tvrdi, pretnje i fizičko nasilje.

"Gospodin Dragaš prilikom batinanja sa svojim gorilama je uputio pretnje smrću meni i mojoj porodici i napomenuo da ne prijavljujem policiji. Takođe je napomenuo da je upoznat sa kretanjem moje supruge i ćerke i druge pretmje koje sad ne bih želeo da pominjem”, navodi on.

Biznismen Orhan Dragaš kaze da je sa Majdanom dobar prijatelj ali da njihove firme nisu nikada sarađivale. On demantuje pretnje.

"Naravno da nemam ništa sa tim. Ono što je važno je da mi je Majdan dobar poznanik, nije nam neprijatelj, već prijatelj. Pobogu, kakve bi veze imao sa čovekom za koga se zna da je u dugovima, u finansijskim problemima. Ja da imam finansijskih benefita, ja bih mu pomogao pošto smo toliku komunikaciju imali”, ističe Dragaš.

I drugi vlasnik firme "Aleks petrol”, Goran Čubrilo kaže da lično nije dobijao pretnje, ali da je svedok svega što se njegovom partneru dešavalo.

Policiji su predali dokaze sa Dragaševim sms porukama u kojima su pretnje.

Orhan Dragaš je kontroverzni srpski biznismen koji je dugo važio za vodećeg srpskog trgovca oružjem, prislušnom i protivprislušnom opremom.

U medijim se pojavljivao i zbog navodnog nelegalnog izvoza oružja u Liberiju. Iako je protiv njega podneto više krivičnih prijava, nikada nije osuđen.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.