Izvor: B92, 18.Avg.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Optužen da je ubio psa

Vršac, Beograd -- George K. (54) iz sela Mesić u okolini Vršca optužen je za krivično delo ubistva i mučenja životinje.

Prema navodima optužnice, on je 7. januara lovačkom puškom, na potezu "Dumbrava", između Vršca i Mesića, ustrelio nemačkog ovčara, koji se pojavio bez vodiča. Vlasnik psa Miodrag V. takođe iz Mesića odmah po incidentu pozvao je nadležne organe, posle čijeg uviđaja je javni tužilac podigao optužnicu.

George K. se tereti i da je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << prekršio Pravilnik o merama za humano hvatanje i uništavanje pasa i mačaka lutalica. Uz saglasnost obe strane u tom sudskom sporu, u kojem su održana već dva pretresa, biće obavljeno balističko veštačenje kako bi se tačno utvrdilo iz kojeg je oružja i sa koje je daljine ustreljen pas.

Ukoliko mu Opštinski sud u Vršcu utvrdi krivicu, Georgeu K. preti zatvorska kazna do šest meseci i novčana kazna do 200.000 dinara.

Masovna sterilizacija pasa od 1. septembra

Beograd počinje od septembra da rešava probleme sa psima lutalicama, ali i da obeležava sve domaće pse u gradu.

Na teritoriji Beograda počeće 1. septembra masovna sterilizacija, kao i stavljanje mikročipova psima poznatih i nepoznatih vlasnika, što je uvod u sveobuhvatno rešavanje problema pasa lutalica u gradu, ali i držanja ovih životinja uopšte. Sterilizacija i mikročipovanje obavljaće se po azilima za napuštene pse, kao i na terenu, u ritmu od 255 životinja mesečno, pa bi do kraja 2007. godine ovim postupkom bilo obuhvaćeno dve trećine takvih pasa, rekla je zamenica gradskog sekretara za zaštitu životne sredine Elizabet Paunović.

Ovaj program je za 2006. godinu dobio 5,2 miliona dinara iz gradske kase, a prema rečima člana gradskog veća Vladimira Markovića, gradska uprava će tokom jeseni finansirati i program mikročipovanja pasa poznatih vlasnika. Mikročipovanje je obaveza svakog vlasnika i za njih je bolje da to urade o trošku grada nego iz sopstvenog džepa, rekao je Marković u Skupštini Beograda, napomenuvši da besplatno mikročipovanje, kojim će se stimulisati odgovorno vlasništvo, neće trajati unedogled.

Od 1. septembra, građani, koji žele da udome napuštene životinje, svakodnevno će moći da posećuju azil u Ovči, radnim danima od 15 do 18 i subotom od devet do 12 sati, rekli su predstavnici grada i Beogradske koalicije za zaštitu životinja. Ovča će, kako su rekli, postati i centar za sterilizaciju pasa. Grad je pozvao građane i firme koji se staraju o psima lutalicama da ih prijave za sterilizaciju na telefone 3322291 ili 064 2353259.

Najavljena su takođe nova gradska prihvatilišta za pse, koja će moći da prime po 50 životinja, a priprema se projektna dokumentacija za taj program. Za proširenje kapaciteta u privatnom prihvatilištu "Riska", javno preduzeće Beograd put izdvojilo je 2,5 miliona dinara.

Sterilizovani i mikročipovani psi takođe će biti vakcinisani i očišćeni od parazita. Na sebi će imati ogrlicu i, ako ne budu udomljeni, biće vraćeni u prirodnu sredinu, što znači da će "pas nađen u bloku 45 biti i vraćen tamo", rekao je Beti predstavnik Beogradske koalicije za zaštitu životinja Elvir Burazerović.

Vladimir Marković je rekao novinarima da grad, na osnovu Strategije za rešavanje problema napuštenih pasa, namerava da u roku od dve godine potpuno eliminiše taj problem. Isto tako, Zakonom o dobrobiti životinja, koji je u javnoj raspravi, kao i gradskom odlukom o držanju pasa, koja će biti doneta po usvajanju Zakona, biće nametnuta mnogo strožija pravila u ovoj oblasti, koja će biti praćena oštrim kaznama za prekršioce. Marković je najavio da će vlasnici, kao svuda u svetu, morati na javnim površinama da čiste za svojim ljubimcima.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.