Izvor: Blic, 01.Sep.2001, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Optužbe u Galenici

Optužbe u Galenici

BEOGRAD - Vrzino kolo u zemunskoj 'Galenici' nastavljeno je juče na dvema konferencijama za štampu, održanim u razmaku od samo sat vremena. Predstavnici dva suvlasnika ove fabrike, američke kompanije ICN 'Farmasjutikals', na jednoj strani, i države Srbije i Republičkog zavoda zdravstvenog osiguranja, na drugoj strani, izneli su niz teških optužbi na račun partnera, od kojih će mnoge, kako je najavljeno, epilog dobiti na sudu.

Potpredsednik >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ICN-a za odnose sa javnošću, dr Dragan Karajović, ocenio je da je reč o pravnom nasilju i samovolji dr Zvonka Ostojića, koji ne komunicira sa menadžmentom ICN-a. On ga je optužio da se ponaša po sistemu 'kadija te tuži, kadija ti sudi', navodeći izdavanje 'ekspres naloga za iseljenje' predstavništva ICN-a, kao grubo kršenje zakona.

Dr Ostojić nije ostao dužan, iznoseći da članovi menadžmenta ICN-a ne poštuju pravila ponašanja, rade šta hoće, na posao dolaze kada hoće, ne polažući nikome račune, a sve za visoke devizne i dinarske plate, neprimerene našim uslovima i mogućnostima fabrike, gde veliki broj zaposlenih ima skromna primanja. 'Galenikin' izvoz je 1991. godine iznosio 48 miliona dolara, a sada je samo milion dolara i jedino gde se izvozi je RS, naveo je Ostojić i dodao da se to hitno mora menjati, ističući da njegov stil rada nije, kako je rekao 'sastančenje, već operativnost'.

Nema dokaza da je ICN plaćao zakup za poslovni prostor, precizirao je on, navodeći da, prema dokumentu koji je našao, taj zakup iznosi samo 15.000 dinara.

Potpredsednik ICN-a za pravne poslove Jovanka Babić ukazala je da dr Ostojić ne štiti imovinu dva partnera, a skidanje znaka ICN-a sa upravne zgrade i 'okupaciju' poslovnih prostorija američkog partnera, ocenila je kao 'vladavinu sile nad zakonom'.

Strani investitori, dodala je ona mogu biti obeshrabreni ovakvim ponašanjem i odustati od investicija koje su nam neophodne. Oštetni zahtev ICN-a, podsetila je ona, prema državi Srbiji, koji bi trebalo da se završi najdalje za godinu i po dana pred međunarodnom arbitražom u Parizu, iznosi pola milijarde dolara. Z.D. Marković Bensedin za ministra

Na novinarsku opasku da je ministar u ostavci dr Obren Joksimović optužio rukovodstvo 'Galenike' da je ispraznilo lagere i da lekova uskoro opet neće biti, dr Ostojić je poručio: 'Za ministra zdravlja imamo dovoljno ‘bensedina’'. Sprega sa lobijem

Ukazujući na spregu između državnih organa i farmaceutskog lobija, Ostojić je ocenio da nije slučajno to što je sadašnji pomoćnik ministra zdravlja, mr ph. Predrag Obradović, bivši radnik vršačkog 'Hemofarma'. Sa tim proizvođačem je Ministarstvo zdravlja u lagere veledrogerija i apoteka 'preplaniralo' isporuku jednog preparata, u vrednosti od 11 miliona maraka, pa je sada, kako je rekao, 'sedam miliona maraka zarobljeno, jer se taj lek ne troši u količinama u kojima je isporučen', ne navodeći o kom preparatu je reč.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.