Izvor: B92, 11.Nov.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Optimističan humani razvoj Srbije

Novi Sad -- Srbija se po indeksu humanog razvoja nalazi na nivou na kojem su 1995. godine bile neke današnje članice Evropske unije.

Paola Paljani iz Programa za razvoj Ujedinjenih nacija (UNDP) je, predstavljajući izveštaj UNDP-a o humanom razvoju za 2005. godinu, u Novom Sadu rekla novinarima da Srbija nije uključena u njega, ali da bi, upoređujući podatke sa ostalim zemljama, podelila od 75. do 77. mesta sa Venecuelom i Saudijskom Arabijom.

To bi Srbiju, u >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << konkurenciji 171 zemlje koje su se našle u globalnom izveštaju, svrstalo u srednje razvijene zemlje sveta, što bi prema rečima Paljani, trebalo da "nas čini optimističnijim nego što jesmo". U Srbiji je indeks humanog razvoja u 2000. godini, koji se meri skalom od nula do jedan, iznosio 0,651, a tri godine kasnije 0,772.

Beogradski okrug imao je u 2002. godini najveći indeks (0,826), poput Litvanije i Bugarske, dok je najmanji imao Pčinjski okrug (0,663), što je ravno indeksu Tadžikistana koji važi za najnerazvijeniju evropsku zemlju, navodi se u izveštaju. "Što se Vojvodine tiče, Severnobački i Srednjebanatski okrug spadaju u najrazvijenije okruge u Srbiji i njihov indeks humanog razvoja isti je kao u Belorusiji, dok je Sremski (0,723) najnerazvijeniji i sličan je razvijenosti Alžira", rekla je Paljani.

Po pitanju obrazovanja, dodala je, u Srbiji prednjače Beogradski (0,984) i tri okruga u Vojvodini (preko 0,851), pre svega zato što su Beograd i Novi Sad univerzitetski centri, dok Sremski i Pčinjski okrug (0,730 - 0,810) imaju najnerazvijeniji indeks obrazovanja.

Po društvenom bruto prihodu po glavi stanovnika Vojvodina je u mnogo boljoj poziciji i njenih pet okruga i Beogradski smatraju se najbogatijim (preko 0,651). "Paradoksalno je da Južnobački okrug, koji prednjači u obrazovanju, sa indeksom 0,525 spada u red okruga sa najmanjim indeksom BDP-a, poput Jablaničkog i Šumadijskog okruga (0,416 - 0,550)", rekla je Paljani.

Prema njenim rečima, indeks životnog veka stanovništva nema velike razlike po okruzima. Vojvodina spada u srednje do visoko razvijenu oblast (oko 0,800), ali ni Beograd (0,782) nije na prvom mestu. Najbolji indeks ima Zaječarski okrug (0,935). Indeks humanog razvoja neke sredine dobija se upoređivanjem indeksa obrazovanja, društvenog bruto prihoda po glavi stanovnika i indeksa životnog veka stanovništva.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.