Izvor: B92, 29.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Opštine traže pomoć vlade zbog vode

Čačak -- Predstavnici pet opština zatražili su da sutra budu primljeni u Vladi Srbije zbog odluka nadležnih u vezi s nedostatkom vode.

Oni nameravaju da sutra ulože protest zbog toga što nije dozvoljeno da se umanji biološki minimum na reci Rzav, što je, kako su naveli, pooštrilo ograničenja u vodosnabdevanju. Direkcija za vode Ministarstva poljoprivrede juče nije odobrila veće zahvatanje iz toka reke Rzav u opštini Arilje.

Rukovodstva opština Čačak, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Arilje, Požega, Lučani i Gornji Milanovac su istakli i da će vladi predložiti gradnju akumulacije u mestu Svračkovo.

U pet opština tog dela Srbije, svakodnevno se pooštravaju ograničenja u snabdevanju vodom. Tako u Lučanima restrikcija nisu pošteđene škole, kao ni bolnica u Guči.

Predsednik čačanske opštine Velimir Stanojević naložio je da se smanje isporuke vode fabrikama "Sloboda" i "Prvi maj" i pogonu Beogradske industrije piva.

Stanovništvu i privredi tog grada se dnevno isporučuje 35 odsto manje vode nego što zahteva uobičajena potrošnja u ovo doba godine.

Prva faza vodovodnog sistema "Rzav" završena je 1993. godine, ali od tada ništa nije učinjeno da se investicija završi gradnjom stalnog vodozahvata kojim bi se obezbedile veće količine vode za oko 200.000 stanovnika tog dela Srbije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.