Izvor: B92, 06.Mar.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Opština plaća stanarinu ugroženoj

Niš -- Nakon priče koju je objavio B92, opština Medijana u Nišu odlučila da pomogne pri plaćanju stanarine sugrađanki Blagici Karadži.

Blagica Karadža više od 20 godina živi u kapeli na romskom groblju u tom gradu, a predsednik opštine Dragoslav Ćirković kaže da je veće Medijane donelo odluku da u narednih godinu dana plaća po 8.000 dinara za stanarinu. On je kazao da se "stidi što u njegovom gradu jedna sugrađanka živi na mestu koje nije za život". "Žao mi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je i nje i njene dece", rekao je Ćirković.

On očekuje da će u narednoj godini gradske i republičke institucije naći načina da trajno pomognu Blagici Karadži.

"Ako za godinu dana političari ne nađu načina da pomognu Blagici, onda je naše društvo u velikoj krizi morala. Ne bi trebalo da ima ijednog političara u Srbiji koji bi mogao da kaže da to nije slučaj za njega", rekao je Ćirković.

Blagica Karadža 22 godine živi u trošnoj kapeli na romskom groblju u kojoj se u jednom delu pripremaju pokojnici za sahranu.

"Na groblju sam 22 godine. Dok mi je muž bio živ, kopao je grobove i održavao groblje, više nije mogao, umro je. Deca su ovde odrasla, od vlage jedan sin je dobio astmu. Jednog sina pacov je ugrizao za nogu", kaže ona.

Peticiju s 60 potpisa građani su slali i lokalnoj i republičkoj vlasti. Pomoćnik ministra rada, zapošljavanja i socijalne politike Vladimir Ilić pre dve godine uputio je pismo niškom gradonačelniku Smiljku Kostiću s molbom za pomoć, a on je slučaj prepustio opštini Crveni krst i Centru za socijalnu pomoć.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.